Évente 8,5 milliárd forintot tesz ki szőlő-bor ágazat EU-s piaci támogatása 2013. október 16-tól. Már megtörtént eddig mintegy 100 millió euró támogatás lekötése a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása támogatási jogcímen.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár, Czerván György a kéknyelű virágzásának ünnepével egybekötött szakmai rendezvényen Badacsonyban arról számolt be, hogy a teljes mezőgazdaság kibocsátásából a magyar szőlő-bor ágazat 2-3%-ban részesedik, 47 milliárd forint értékben.

Arról is beszélt, hogy 2410 milliárd forint volt a mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva, az előző évinél 4,2 százalékkal magasabb.  Hozzátette, hogy exportorientált szektor a borágazat, 2,7 millió hektoliter a hazai bortermelés, míg 20-25 liter/fő/év a hazai borfogyasztás. Összesen közel 770 ezer hektolitert értékesítünk a külföldi piacokon mintegy 85 millió euró értékben.

Hangsúlyozta, hogy nem igazodik a vidékfejlesztés tervezéséhez a borágazat támogatási időszaka (2014-2018), 2013. október 16-tól kezdődött az új támogatási időszak. A hatályos rendelkezések alapján 145,5 millió euró forráshoz, azaz mintegy 44 milliárd forinthoz  juthatnak a magyar termelők a következő 5 évben, ez az ágazatnak évente 29 millió eurót jelent.

Kiemelte a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatásaival kapcsolatba, hogy a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését az ágazat jövője szempontjából. A termelők ezen a jogcímen több mint 41 milliárd forintot kaptak az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta. Összesen 120 millió eurónyi forrásra lehet pályázni 2014 és 18 között, ez a magyar termelőknek csaknem 40 milliárd forintot jelent.

Évente 8,5 milliárd forintot tesz ki szőlő-bor ágazat EU-s piaci támogatása 2013. október 16-tól. Már megtörtént eddig mintegy 100 millió euró támogatás lekötése a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása támogatási jogcímen. Emellett még a harmadik országokban történő termékpromóciót és a melléktermék-lepárlást is támogatják. vidékfejlesztési forrásból folytatódik 2016-tól a borászati gépek és berendezések támogatási jogcím.

Jelenleg 64 700 hektár Magyarország nyilvántartott, hegyközségi tagok által művelt szőlőterülete. Mintegy 11 000 hektár terület telepítésére van még lehetőség a rendelkezésre álló telepítési jogok alapján. Mintegy 43 ezer a hegyközségi tagok száma, ebből 6 ezer tag foglalkozik a bortermeléssel.

A borágazat célkitűzései közt említette az államtitkár a földrajzi árujelzővel rendelkező borászati termékek minőségének és értékének növelését, a rendelkezésre álló források felhasználását a borászati termékek minőségének javítására, valamint az összehangolt és hatékony bormarketing aktivitást belföldön és külföldön.

(forrás: FM, Sajtóiroda, http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/)