A családi házak vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatásainak pályáztatása júliusban kezdődik. A vissza nem térítendő támogatás aránya összetettségtől függően le- és felfelé is eltér majd az átlagos 50 százaléktól.

Minderről a Népszabadság értesülései alapján a no.hu számolt be.

Az ország hét térségében lehet majd beadni a jelentkezést elektronikusan egymás utáni munkanapokon. Korábban Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta a lapnak, hogy ezúttal a korábbiaknál összetettebb felújítások állami támogatása a cél.

A lap úgy tudja, hogy attól függ majd a vissza nem térítendő támogatás aránya, hogy a tulajdonos hány fajta energiahatékonysági beruházásra vállal kötelezettséget. Ilyen lehet a szigetelés, a fűtésfelújítás és a megújuló energiák hasznosítása. Továbbra is ötven százalék körüli lesz a vissza nem térítendő támogatás aránya. Ugyanakkor ez felfelé és lefelé is változhat a bevállalt beruházásoktól, azaz az energiafogyasztás-csökkenés várható mértékétől .

A nol.hu értesülései szerint a nemzeti fejlesztési tárca április 6-án, a Construmán jelenti be a program részleteit. Ugyanakkor komoly feladatok elé állítja a jelentkezni vágyókat a bejelentés és a pályázatindulás közötti időszak. Úgy tudják, a hivatalos nyitány után röviddel közzéteszi a tárca a részletes feltételeket, például azt is, hogy legfeljebb mennyit kérhet a kivitelező, illetve az eladó az adott típusú felújításokért vagy berendezésért. Új elem, hogy ezek ismeretében még a jelentkezés előtt le kell szerződnie a beruházásra a tulajdonosnak. Így már az előírásos tarifáknak megfelelő feltételes szerződésekkel együtt kell beadni a pályázatot. A kiírók szerint ezzel a téves beadványok aránya a lehető legkisebbre szorítható le. Ráadásul a korábbiakhoz hasonlóan most sem kizárt, hogy tartalék listára helyezzék a később beadott, a keretből már kifutó, de szabályos pályázatokat, és ha később új pénz áll a házhoz, befogadják ezeket is.

Annyi tudható a keretről, hogy az eddigieket bizonyosan meghaladja, amiből az következik, hogy több milliárd forintra számíthatunk. Azonban mivel Magyarországon a 2,5 millió családi ház 90 százaléka felújításra szorul, a korábbi tapasztalatoknak megfelelően ezúttal is órák alatt kifogyhatnak a keretek.

(forrás: nol.hu)