A civil szervezetek már pályázhatnak a Nemzeti Együttműködési Alapból működési támogatásra.

Ezt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be hétfőn Budapesten.

Elmondta, hogy megjelent a múlt héten az a pályázati kiírás, amelyen közösségteremtő és -építő, valamint közösségi esélyteremtő szervezetek összesen 2,15 milliárd forintot nyerhetnek el. Magyarországon 65 ezer civil szervezet működik, melyek 16 százaléka szabadidős, 13,5-13,5 százaléka kulturális és oktatási, 13 százaléka egészségügyi és szociális, 12 százalékuk sportcélokat szolgál, míg 1,3 százalék jogvédő szervezet. 

Hozzátette, hogy a magyar civil támogatási rendszer mellett sokszor megjelenik a norvég alapé, de ez  a rendszer „nem a norvég állam kegyadománya”, hanem egy olyan szerződéses rendszer részeként vállalta e források szétosztását az északi állam, amely számára „nagyszerű és nagyon nagy gazdasági lehetőséget biztosít”. A norvég alap pályázatai kapcsán ugyanúgy kellene eljárni, mint a sok száz milliárd forintos uniós kiírások esetében, amelyek során a magyar kormány Brüsszellel közösen dönt.

Kijelentette: „Bízunk abban, hogy az elkövetkezendő években, és most már a jövő évben is, a norvég kormánynak a hozzáállása változni fog. Azt látjuk, hogy európai kormányoknak a hozzáállása változik sok tekintetben, kezdik megérteni, hogy olyan értéket kell támogatni, ami az európaiságunknak az egyik legfontosabb része, ez pedig nem más, mint a keresztény értékrendnek a megőrzése, megtartása”.

Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy  a szervezetek szakmai programjait támogató pályázatok is megjelennek decemberben. Január elején jár le a most meghirdetett pályázatok beadási határideje, melyeken a legkisebb igényelhető összeg 250 ezer, a legnagyobb 3 millió forint.

Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap tanácsának elnöke megemlítette, hogy ezek a pályázatok előbb jelenhetnek meg annak eredményeként, hogy hamarabb fogadta el a törvényhozás a költségvetést, így várhatóan március végére értesülhetnek az indulók a működési és a programpályázatok végeredményéről.

(forrás: kormany.hu, MTI)