A szakképzés és felnőttképzés fejlesztésére 7 milliárd forintos keretösszeggel kiemelt pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében.

Ezt Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára közölte csütörtökön az MTI-vel.
Ismertette, hogy a pályázatból megvalósuló fejlesztések célja a felnőtt- és szakképzés minőségének növelése, a duális szakképzés kiszélesítése.

Kiemelt szempont a tanulásból a munkába állás átmenetének megkönnyítése, a szakmai képzési rendszer szervezeti megerősítése  és minőségének javítása egyebek közt a munkaalapú tanulási rendszerek hatékonyabbá tétele révén.

A pályázat támogatja továbbá a felnőttkori, egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez való egyenlő hozzáférés javítását minden korcsoport számára, a munkavállalók ismereteinek, készségeinek és kompetenciáinak naprakésszé tételét. Támogatható a rugalmas tanulási formák és a szakképzésben való részvétel előmozdítása.

A felhívás hozzá kíván járulni a digitális oktatási stratégiában a szakképzés és a felnőttképzés számára kijelölt feladatok végrehajtásához is, a digitalizáció szakképzési rendszerben való alkalmazhatóságának és elterjesztésének vizsgálatához, illetve fejlesztéséhez. Az e-learning kísérleti bevezetése a szakképzésben lehetőséget teremt mind a digitális készségek alkalmazására, mind pedig a tanuláshoz való szélesebb körű hozzáférés biztosítására. A digitalizált megoldások feltárása és kifejlesztése továbbá támogatni képes a szakképzés
irányítását és hozzájárul az e-kormányzat létrehozásához.

A GINOP forrásaiból maximum 5,1  milliárd forint, míg a VEKOP forrásaiból maximum 1,9 milliárd forint támogatás nyerhető el. A felhívás keretében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal önállóan jogosult támogatási kérelmet benyújtani az országos hatáskörű projekt megvalósítására.

(forrás: kormany.hu, MTI)