A magyar tejágazat megerősítésére a 2015-ös 49 milliárd forint után idén minden korábbinál magasabb összeget, mintegy 63 milliárd forint támogatást fordít a kormány

Erről Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az Alföldi Tej Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésekor beszélt. Arról is beszámolt, hogy folytatódik a nagyvállalati beruházási támogatási program.

Az eddigi eredményeket látva döntött úgy a kormány, hogy 2016-ban 15 milliárd forintot fordít olyan vállalatok fejlesztéseire, amelyek új munkahelyeket teremtenek, modern technológiát alkalmaznak, versenyképesek, az előírások miatt azonban nem részesülhetnek uniós forrásokból. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 14 hazai cég kapott vissza nem térítendő támogatást: 3 milliárd forintos pénzeszköz révén összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházás valósul meg idén, és közel 500 új munkahely jön létre országszerte. A tárcavezető kiemelte: a napokban megjelenő 2016. évi pályázatban ötszörösére, 15 milliárd forintra nőtt a támogatási összeg, A másik, legfontosabb változás, hogy lehetőség nyílik az energiahatékonysági és megújuló energia felhasználást célzó beruházások támogatására is.

Jelezte. hogy  a kormány kiemelten kezeli a tej- és tejtermék ágazatot, és a termeléshez kötött dotációkat a lehető legmagasabb szinten határozza meg. Mint mondta: ennek köszönhetően Magyarországon uniós összevetésben a második legmagasabb a tejtermelőknek szóló támogatás. A családok érdekeit és a feketegazdaság visszaszorítását egyaránt szolgálja, hogy jövőre 5 százalékra csökken a frisstej áfája – szögezte le a szakminiszter megemlítve, hogy fokozott tejpiaci ellenőrzések is zajlanak, hogy ki lehessen szűrni a nem megfelelő minőségű árukat a piacról.

Az Alföldi Tej Kft. 748 millió forintos fejlesztését a kormány költségvetési forrásból 260 millió forinttal támogatja: a székesfehérvári gyárban a tartóstej-üzem, Debrecenben pedig kapacitásfejlesztés valósulhat meg, és – a már meglévő közel 600 munkahely megerősítése mellett – 27 új álláshelyet is létre tud hozni a vállalat.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)