A kárpátaljai gazdaságfejlesztési program első pályázatai nyárra várhatóak, amelyek prioritásai között a turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági termelés növelése, valamint a kis- és középvállalkozások erősítése szerepel.

Mindezt Grezsa István, a területért felelős kormánybiztos közölte az MTI-vel.

Kifejtette, hogy nyárra várhatók az első meghirdetett pályázatok, szeptembertől megindulhatnak a kifizetések. Idén 20 milliárd forint Eximbank-hitel társul 2 milliárd forint költségvetési forrás mellé, 2017-ben 5,2 milliárd forint a program tervezett költségvetési forrásigénye. Hozzátette, hogy 2018-ban szeretnék befejezni az Egán Ede-tervre alapozott elképzeléseket, így 12+20 milliárd forint a végleges keretösszeg.

Szólt arról is, hogy a kormánynak a kárpátaljai politikai szervezetek összefogása mellett a történelmi egyházak is stratégiai partnerei, ezért részt vesznek annak képviselői is a pályázatok bírálati szakaszában. Kitért arra is, hogy most dolgozzák ki azokat a feltételeket, amelyek jogszerűen biztosítanak lehetőséget arra, hogy Ukrajnában a támogatási összegek megadóztatását minimalizálják.

(forrás: profitline.hu)