A tavalyi 180 ezer után mindössze 144 ezer uniós agrártámogatási kérelem érkezett be, igaz az idén egy héttel május 23-ra tolódott a kérelem beadási határideje.

Erről Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője beszélt hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette, hogy az a településen dolgozó falugazdászokon keresztül minden olyan gazda benyújthat egységes kérelmet, aki a termeléshez kötött támogatáson túlmenően területalapú támogatást is igényelne akár növénytermesztésre, akár állattartásra.

Elmondta, hogy a gazdák mindennapi tevékenységét segíti a támogatás, de a tevékenységek kiegészítésére, fejlesztésre és az esetleges kiesések pótlására is lehetőségeket nyit a jövőben. A mezőgazdasági tevékenységre lehet fordítani a kapott összeget, amely növeli a versenyképességet. Például növényvédőszerre, agrotechnológiai fejlesztésekre, meglévő eszközök korszerűsítésére, állatjóléti támogatások igénylésére, valamint állathigiénés lehetőségek fejlesztésére.

Süle Katalin szerint azért is volt indokolt az egységes támogatási kérelem szankciómentes beadási határidejének meghosszabbítása egy héttel, mert a tavalyi beadási időszak öt nappal korábban kezdődött az ideinél.

(forrás: profitline.hu)