Négyszázmillió forintra pályázhatnak az önkormányzatok szociális intézményeik fejlesztéséhez, felújításához.

Erről Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára számolt be.

Czibere Károly a XVIII. kerületi idősek otthonában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy elsősorban idősotthonok fejlesztésére szánják a támogatást, de részesülhetnek belőle a gyermekek és családok átmeneti otthonai, valamint a hajléktalanszállók is.

Közölte, hogy pályázni lehet például akadálymentesítésre, vizesblokkok felújítására vagy betegszobák kialakítására, ezzel az önkormányzati intézmények segítséget kapnak ahhoz, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a lakóknak és a jobb munkakörülményeket a dolgozóknak.

Kiemelte, a cél, hogy ne csak „minimumszolgáltatás” legyen az idősek ellátása, hanem minden eszközt megragadva biztosítva legyen a minőség és a szociális biztonság.
Beszélt arról is, hogy az elmúlt években csaknem 9 milliárd forintot fordított a kormány európai uniós pályázati forrásokból az idősotthonok férőhelyeinek emelésére és fejlesztésére, így 3300 férőhely újult meg. Állami fenntartású bentlakásos intézményekben tavaly 9,6 milliárd forint értékben történtek fejlesztések, ezek háromnegyede energetikai korszerűsítés volt.

Hangsúlyozta, hogy a humán infrastruktúra fejlesztése és megbecsülése is fontos, ezért döntött a kormány 2014-ben a bérpótlékról, 2015-ben pedig a bérkiegészítésről, amelyet 28 milliárd forint értékben idén is biztosítanak.

Elmondta azt is, hogy új szolgáltatástípusként azt tervezik, hogy az idősotthonokban szakápolási férőhelyek lesznek az intenzív ápolást és gondozást igénylő időseknek.
Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy pályázni június elsejéig lehet, döntés augusztus végén várható, az elnyert összeget pedig 2017. december 31-ig kell felhasználni. Hozzátette, a tavalyi kiíráson mint a 400 millió forint gazdára lelt, 21 projektet sikerült támogatni.

Elmondta, a pályázattal abban segítenek, hogy valamennyi magyarországi szociális szakosított ellátási intézmény a jogszabályokban rögzített és az európai uniós normáknak megfelelően működjön, valamint hogy a határozott idejű engedéllyel rendelkező szociális intézményekben olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek után határozatlan, folyamatos működési engedélyt kaphatnak az intézmények. Ennek érdekében, az év elején az Emmi szakértői felmérést készítettek a rászoruló intézményekről, így még célzottabbá tehették a pályázati kiírást.

A részletes információkat a pályázati felhívás tartalmazza: felhívás

(forrás: kormany,hu, MTI)