2800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban a 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt a Magyarország környezeti állapota 2014 című kiadvány bemutatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a kormány összesen 2300 milliárd forintot fordított környezet- és természetvédelemre a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban, és 2800 milliárd forintot terveznek költeni az ország környezeti állapotának további javítására a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban.

Kiemelte, hogy a klímaváltozási folyamatok megállítása Magyarország érdeke, ugyanis ellenkező esetben az extrém időjárási jelenségek elterjedésével kell számolni, amelyek aztán a természeti erőforrások, a vizek, talajok és erdők helyzetét és a biológiai sokféleséget is kiemelten befolyásolják. Mindezek a változások komplex gazdasági, társadalmi következményekkel járnak, és többek között kihatnak az épített környezetre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra is.

Hangsúlyozta, hogy a kedden bemutatott átfogó tanulmány szerint Magyarországon számos környezeti tényező kedvezően változott. Felidézte, hogy még nem rendelkezett vezetékes ivóvízhálózattal a magyar települések 20 százaléka 1990-ben, amely napjainkban már elérhető minden településen.

Megjegyezte, hogy a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátásánál a szálló por koncentrációja a mérőpontok 20-30 százalékán volt 2005-2006-ban, azonban már csak 10 százalékán lépte túl az egészségügyi határértéket 2010-2011-ben, míg már nem volt túllépés az utóbbi három évben.

Kifejtette, hogy a kiadvány szerint változatlan vagy javult az elmúlt években a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete.

(forrás: ma.hu)