Támogatást kap az illegális migrációban fokozottan érintett 22 önkormányzat rendkívüli költségeik fedezetére.

Erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára számolt be az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Felidézte, hogy a BM számára olyan keretet biztosít a költségvetési törvény, amelyet rendkívüli helyzeteinek kezelésére fordíthatnak az önkormányzatok. Megjegyezte, hogy úgynevezett vis maior keret eddig is volt, de abból elsősorban az árvízi, belvízi kiadásokat lehetett támogatni.

Közölte, hogy most egy külön alap létrehozásáról döntöttek elsősorban azon határ menti települések számára, amelyeket „lerohantak” az illegális bevándorlók a migráció első hullámában.
Elmondta, hogy a 146 millió forintot osztottak szét települések között. A legnagyobb összeg, amelyet egy önkormányzat kapott 44 millió forint volt.

Hozzátette, hogy alapvetően közterületfenntartásra, hulladékszállításra, szociális létesítményekre, időszakos illemhelyek kihelyezésére fordították a kapott forrást.

Közölte, hogy a kis falvak „zárt közösségei” nem voltak hozzászokva az illegális migráció nyomán kialakult helyzethez, „biztonságérzetük jelentősen romlott”. Ezért térfigyelő rendszer kiépítését, illetve a meglévő bővítését kérték sokan. Ez hosszabb folyamat, de már megkezdődtek a munkálatok.

(forrás: kormany.hu, MTI)