A következő hónapokban meg fogják tapasztalni a vállalkozók a pályázati dömpinget, ugyanis a kormány ígérete szerint 2017 nyarán az összes pályázat kiírásra kerül a 2020-ig tartó programozási időszakból. Ez az utolsó programozási időszak, amikor vissza nem térítendő források ilyen jelentős mértékben a vállalkozások rendelkezésére állnak.

A benyújtott pályázatok terv szerint 2018 nyaráig kerülnek elbírálásra.  „Összetett, sokrétű, és széles körű”. Ezekkel a szavakkal jellemezte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára év elején a jelenlegi pályázatokat.
Az előre tervezés nem véletlen, ugyanis ez az utolsó programozási időszak, amikor vissza nem térítendő források ilyen jelentős mértékben a vállalkozások rendelkezésére állnak. 2020-tól a már most is ismert kombinált pályázatok, illetve a kedvezményes hiteltermékek lesznek csak elérhetők. Előbbi esetben a projekt finanszírozásához ugyan jár vissza nem térítendő támogatás, ám nagyobb részben kedvezményes kölcsön az, amit az uniós forrás biztosít, míg utóbbi esetében tisztán hitelről van szó, ami kedvezményes kamatok mellett érhető el.
A tervek megvalósítása egyelőre az ütemezés szerint halad.  A teljes, 7 éves pályázati keretösszeg 85%-a került már meghirdetésre, új típusú pályázatok kiírása nem várható, csupán a népszerű pályázatok keretbővítésére lehet számítani. Ugyanakkor a pénzek töredékét osztották csak ki a nyerteseknek. Érdemes még pályázni, érdeklődni a lehetőségek iránt, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a jelenlegi Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GINOP) az exportképes vagy exportra törekvő, elsősorban feldolgozóipari vállalkozások támogatását tűzte ki célul. Eszközbeszerzés, telephelyfejlesztés kizárólag vissza nem térítendő támogatásból ezen cégek számára lehetséges, ám rendkívül kedvező kombinált és kedvezményes hiteltermékek állnak azok rendelkezésére, akik nem a feldolgozóiparban aktívak és informatikai fejlesztést, energetikai korszerűsítést vagy kapacitásbővítést terveznek