A Zsendülés II. Kertészeti Konferenciát Kecskeméten rendezték meg, ahol a Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztési lehetőségeit Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette.

A Vidékfejlesztési Program március elején megnyíló pályázatainak a kertészeti ágazat versenyképességének növelése célja. Technológia fejlesztésre, üveg és fóliaház létesítésre, új ültetvény telepítésére és megújítására, illetve gyógynövénytermesztésre biztosít forrást a rendelkezésre álló 66,5 milliárd forint. A négy felhívásra március 3-tól, március 4-től, március 7-től és március 9-től lehet a pályázatokat benyújtani.

Az államtitkár kiemelte a felhívások fontosabb ügyfélbarát változásait, amelyek már bevezetésre kerültek, vagy folyamatban van a bevezetésük, a gördülékenyebb megvalósítás érdekében.  Ezek között az üzleti- és pénzügyi terv egyszerűsítése a legfontosabb, amelynek köszönhetően nem szükséges pénzügyi tervet benyújtani 50 millió forint projektösszeg alatt. Fontos változás a több megvalósítási hely lehetősége is, ami például öntözésfejlesztési beruházás esetén lehet fontos. Emellett az elszámolható költségek köre bővül, például a jégvédő háló tartására alkalmas támrendszer kialakításának lehetőségével.

Az idei évben a kertészeti ágazat további fejlesztését szolgálja majd a gépbeszerzést segítő 10 milliárd forintos felhívás is, amelynek részletei júniusban lesznek elérhetők a gazdálkodók számára. Ezzel együtt a 2014-2020 közötti programozási időszakban több mint 76 milliárd forint került elkülönítésre az ágazat számára. Kis Miklós hangsúlyozta a növekvő források jelentőségét is. Az előző programozási időszakban 62 milliárd forint került kifizetésre a kertészeti szereplők számára, amelyből 22 milliárd forintot 2015-ben kaptak meg a gazdák, közte a Miniszterelnökség által tavaly meghirdetett 17 milliárd forintos kertészeti gépbeszerzés támogatásaival, amelyből több mint 1700 ügyfél részesült.

Az államtitkár külön felhívta a figyelmet az öntözésfejlesztés jelentőségére. a Miniszterelnökség elérte, hogy Magyarország Vidékfejlesztési Programjának keretében a korábbi összeg többszöröse álljon rendelkezésre az öntözött területek növelésére. A kertészeti ágazat esetében már most kiírásra került 4,5 milliárd forint, azonban a tervek szerint áprilisban megjelenő öntözésfejlesztési felhívás keretében további 49,5 milliárd forint támogatás érkezik a gazdálkodókhoz.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)