Egyedülálló módon egy önkormányzat a helyi vállalkozásfejlesztési alapítvány bevonásával olyan kamattámogatást nyújt a mikro- és kisvállalkozások beruházásaihoz, amellyel a kamatot rekord alacsony szintre, egy százalék alá csökkentik – méltatta a város önkormányzatának kezdeményezését a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Glattfelder Béla példaértékű kezdeményezésnek nevezte a zalaegerszegi önkormányzat indítványára a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) bevonásával, a csütörtöki aláírással elindított támogatási programot.

Mint mondta: hasonló még nincs Magyarországon, s ezt a „hasznos gondolatot, reméljük többen fogják követni”, hiszen az alacsonyabb kamat mellett a vállalkozások több értéket állíthatnak elő, több munkahelyet hozhatnak létre, működési feltételeik pedig javulhatnak.

A jobb gazdálkodási körülményeket segíti a javuló nemzetközi környezet, az alacsonyabb energiaárak, illetve Magyarország jó gazdasági eredményei, de az is, hogy egyre többen felértékelik az országot, ami az alapkamat csökkentéséhez is hozzájárul – sorolta Glattfelder Béla.

Arról is beszélt, hogy a ZMVA által közvetített hitelfelvételeknél rekordszintre szorítják le a kamatszínvonalat. A mindössze 0,9 százalékos kamat egy lélektani határt is áttör, tulajdonképpen „a hitelfelvevő kamatmentesen jut beruházási forráshoz”.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság napokban nyilvánosságra hozott tavalyi adatai, illetve az idei évre vonatkozó előrejelzések a gazdaság jelentős bővüléséről, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenéséről szólnak. A zalaegerszegi kezdeményezés pedig a helyi gazdaság beindítása révén az ország gazdaságának fejlődéséhez járul hozzá.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a városban 4,5 milliárdos beruházás révén új nyomdát épít és 100 új dolgozót fog alkalmazni a német Edelmann csoport, az osztrák ADA bútorgyártó szintén 100 alkalmazott felvételét tervezi az épülő matracgyárában, a Ganzeg a gépiparban teremt 150 új munkahelyet, a Flextronics pedig új megrendeléseinek köszönhetően 600 fős munkahelybővítést tud megvalósítani.

A nagyvállalkozások mellett azonban a mikro- és kisvállalkozásokra is odafigyel az önkormányzat, ezért például idén másfél millióról két és fél millió forintra emelték azt az éves bevételi szintet, ameddig a vállalkozásoknak nem kell helyi iparűzési adót fizetniük, de létrehoztak egy vállalkozói alapot is, amellyel számukra infrastrukturális fejlesztéseket vagy szakképzési támogatást biztosítanak.

A közeljövőben a ZMVA-val együttműködve fejlesztési irodát hoznak létre, amely segíti a pályázati források megszerzését a vállalkozások számára. A most elindított kamattámogatási rendszer pedig a helyben működő, újonnan induló, vagy eszközfejlesztést megvalósító kisvállalkozásoknak nyújt segítséget.

Doucha Ferenc, a ZMVA elnöke szerint a legsérülékenyebb vállalkozásoknak nyújt lehetőséget ez a konstrukció.

Nagy András, a ZMVA ügyvezető igazgatója a részleteket ismertetve azt mondta: egy kamattámogatási alapból, a hitelkérelemmel együtt részesülnek támogatásban az igénylők. A Zalaegerszegen megvalósuló beruházásokhoz vagy forgóeszköz-vásárláshoz kérhető a támogatás, amelyet az első öt évben – forgóeszközhitelnél egy évben – biztosítanak a hitelfelvevőknek.
A kamattámogatás mértéke átlagosan két százalék, de a fiatal kezdő vállalkozóknak, illetve azoknak a beruházóknak, akik más zalaegerszegi cégtől vesznek igénybe szolgáltatásokat a fejlesztéseikhez, három százalékos kiegészítést biztosítanak.

(forrás. MTI, http://www.kormany.hu/)