A SKIK az országban egyedülálló módon évek óta vissza nem térítendő támogatások nyújtásával segíti a kamarai tagságot. A tagvállalkozások idén hatféle támogatást vehetnek igénybe.

Az idei év újdonsága, hogy már nem csak azok igényelhetik a támogatásokat, akik az előző év  január 1-én kamarai tagsággal rendelkeztek, hanem a frissen belépett vállalkozások is.
2016-ban az  alábbi célokra lehet pályázni :

Széchenyi Kártya Program hitelek kamattámogatása.

A kamara a tagok finanszírozási gondjainak enyhítése-, a pénzhez jutás költségének csökkentése szándékával 5% kamattámogatást biztosít tagjai Széchenyi Kártya-, Széchenyi Forgóeszköz-, és Széchenyi Beruházási hitelszerződései keretében.

Külföldi szakmai út támogatása.

A külföldi versenytársak megismerését, az EU-s tagországok üzleti viszonyainak felderítését szolgálják azok az üzleti információs utak, vásárlátogatások, amit szintén vissza nem térítendően támogat a kamara. Az idei szakmai út célja a későbbiekben kerül meghatározásra.

Pályázatkészítés és minőségbiztosítási rendszerek tanúsíttatási költségeinek támogatása.

Az EU-s és hazai pályázati forrásokhoz jutás létkérdés a vállalkozások fejlesztése és versenyképessége érdekében. Különösen igaz ez a 2014-20-as fejlesztési ciklus kezdetén. A kamara a vállalkozók pályázati  aktivitásának ösztönzésére támogatja tagjai pályázatkészítési költségeit. A versenyképesség szempontjából ugyancsak kiemelt jelentősége van a minőségbiztosítási rendszerek meglétének, ezért ezek bevezettetéséhez, megújításához szintén támogatást nyújt a kamara.

Kamarai tagvállalkozások és alkalmazottaik képzési költségeinek támogatása.

A vállalkozások versenyképességének meghatározó eleme, hogy rendelkezésre álljon a szükséges jól képzett munkaerő. A SKIK ennek érdekében vissza nem térítendő módon támogatja a tagvállalkozások és alkalmazottaik képzési, továbbképzési költségeit.

Gyakorlati képzők képzéssel kapcsolatos költségeinek támogatása.

A SKIK fontos szerepet tölt be a szakképzésben, és kiemelt figyelmet fordít a megyében folyó gyakorlati képzésre. Ezért is támogatja a gyakorlati képzést folytató kamarai tagvállalkozások képzéssel összefüggő költségeit.

Informatikai eszközbeszerzés támogatása

A vállalkozásoknak az informatika területén folyamatosan szüksége van fejlesztésekre, szoftver, hardver beszerzésekre. Ezt a támogatási formát  az online pénztárgépek beszerzési költségeinek csökkentésére is lehet fordítani.

A támogatások odaítélése és igénybevétele a jelentkezések sorrendjében történik.

A támogatásokra nem pályázhat lejárt köztartozással rendelkező vállalkozás.

A pályázati felhívások ( kivétel a külföldi szakmai út támogatása, melyhez kapcsolódó felhívás a konkrét úti cél meghatározását követően kerül kidolgozásra )  itt letölthetőek:
http://www.skik.hu/hu/somogyi-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/vissza-nem-teritendo-tamogatasok-a-tagsag-reszere-88880

(forrás: skik.hu)