A napokban jelent meg „A halászati termékekre és akvakultúra-termékekre irányuló piaci értékesítési intézkedések támogatása” című MAHOP-5.3.1-2016 kódszámú felhívás, amelynek keretösszege 400 millió forint. A pályázók minimum 1 millió forintot igényelhetnek új piacok felkutatására és a forgalomba hozatali feltételek javítására. A pályázatot a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében hirdette meg a Miniszterelnökség. A rendelkezésre álló keretösszeg 400,26 millió forint, melyből várhatóan 10 pályázót támogatnak.

A felhívás a termelői szervezetek és azok társulásai, valamint az ágazatközi szervezetek létrehozásához, új piacok felkutatásához és a forgalomba hozatali feltételek javításához nyújt támogatást. A kiírás forrásai emellett elősegítik a halászati termékek minőségének erősítését, illetve a hozzáadott érték emelését is.

Támogatást igényelhetnek akvakultúrás tevékenységet folytató termelői szervezeteknek, termelői szervezetek társulásainak, vagy ágazatközi szervezeteknek a létrehozásával megbízott, halászati és akvakultúra-termékeket előállító természetes személy vagy jogi személy. Továbbá kérelmet nyújthatnak be akvakultúra termelő, feldolgozó, valamint akvakultúra termékeket forgalmazó mikro, kis- és középvállalkozások és természetes személyek.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – maximum 50 százalékos támogatási intenzitás mellett – minimum 1 millió forint.

A pályázatra elektronikus úton nyújthatók be a támogatási kérelmek 2017. április 20-tól.