Miután tavaly rendkívüli érdeklődés övezte, a nemzetgazdasági miniszter egyetértésben a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével ismét pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) számára a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó fejlesztések támogatására.

Ez közvetetten is hozzájárul ahhoz, hogy egyetlen gyerek se éhezzen hazánkban, ami kiemelt kormányzati célkitűzés.

Köszönhetően az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének, illetve a finanszírozási rendszer átalakításának egyre több gyermek juthat naponta meleg ételhez Magyarországon. Míg ennek támogatására 28 milliárd forintot fordítottak 2010-ben, addig ez az összeg 72 milliárd forint az idei költségvetésben. Tavaly szeptembertől az intézkedés az óvodások és bölcsődések szélesebb körét érinti, ettől az évtől pedig a gyermekek ingyenes étkeztetése biztosított lesz a szünidőben is.

A most megjelent pályázat elsődleges célja, hogy állami hozzájárulással az önkormányzatok képesek legyenek a tulajdonukban lévő, az általuk fenntartott és működtetett óvodai gyermekétkeztetést is szolgáló konyhák és étkezők felújítására, fejlesztésére, kiemelt figyelmet fordítva a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítására, valamint a környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartására. Ezek megvalósításához egymilliárd forintos keretösszegben nyújt segítséget a 2016. évi költségvetés. Számos technikai pontosítás történt a tavalyi év tapasztalataiból kiindulva, többek között a pályázó által igényelhető maximális támogatás, egyes fogalmi meghatározások, illetve az elbírálásnál figyelembe vehető előnyök köre tekintetében. Egyúttal a tartaléklista és a két körös döntés gyakorlata megszűnik.

A megítélt támogatások vissza nem térítendők, felhasználásuk határideje 2017. december 31. A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár útján lehet benyújtani, legkésőbb 2016. június 29-ig.

A részletes információkat a pályázati felhívás tartalmazza:  elérhető itt

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)