A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) újabb gazdabarát programot indít, azért, hogy a közös agrárpolitikához alkalmazkodva a gazdák és a földművesek munkáját a lehető legeredményesebben segítsék.

Erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter számolt be Baján, egy gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy az MVH Gazdabarát megújításának második programja során egyszerűsíteni akarják az eljárásokat, gyorsabb ügyintézést szeretnének, illetve a szakmai munkának a fejlesztése is kiemelt cél.

Fontosnak tartja, hogy átláthatóan és viszonylag gyorsan jussanak el az érintettekhez azok a támogatások, amelyeken a magyar mezőgazdaság működése, versenyképessége múlik.
Adatai szerint 2015-ben 262 ezer ügyet zárt le az MVH, amelyből mindössze 1150 esetben történt fellebbezés. Kiemelte, hogy 2450 milliárd forint volt az ágazat kibocsájtása 2015-ben, amelynek tükrében a mindenkori legnagyobb agrártámogatások, a mintegy 800 milliárd forint eljuttatása a gazdákhoz mindenképpen jelentős tétel.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kormány dönthet arról, hogy a jelenlegi állami szervezetrendszeren kell-e változtatni. Úgy fogalmazott, hogy az MVH az unió által akkreditált szigorú ellenőrzés mellett működő szervezet, azokhoz a kötelező uniós szabályokhoz köteles igazodni, amelyek a pénzkifizetéseket ellenőrzés alatt tartják, hiszen itt az Európai Unió adófizetőinek a forintjairól, euróiról van szó.

Szólt arról, hogy nem a gazdák a támogatások elsőszámú haszonélvezői, hanem a lakosok, hiszen az élelmiszerek sokkal drágábbak lennének, ha nem lenne támogatás. Hozzátette, hogy meggyőződése, hogy az MVH ellátja a feladatait, rendkívül nagy ügymennyiséggel birkózik meg eredményesen.

A Bácskai Kultúrpalota színháztermében tartott gazdafórumon emlékeztetett arra, hogy a magyar mezőgazdaság sokat tett azért, hogy az ország kilábaljon a gazdasági válságból. Idézte a 2010-es adatokat, amikor 1650 milliárd forint volt a mezőgazdaság kibocsájtása, amely 2015-re 2450 milliárd forint fölé emelkedett.

Egyértelmű sikerként értékelte, hogy stabilizálta magát az állattenyésztés, az állatállomány nőtt a problémák ellenére is, a szőlőágazatban 40 százalékkal több bor termett 2015-ben, mint az előtte lévő években. Ötezer hektár szőlőt telepítettek, ami már azt jelentette, hogy a gazdaság exportra termelt, egyre kevesebb import bor jön be. 145,5 millió euró támogatás érkezik a borágazatba 2018-ig.

Hangsúlyozta az agrárexport kiemelt emelkedését, amely 38 százalékkal emelkedett a 2010-es 4 milliárd 600 millió euróról, 2015-re 6 milliárd 400 millió euróra. Leszögezte, hogy a magyar mezőgazdaság tudott az elmúlt időszakban a legdinamikusabban növekedni az Európai Unión belül.

(forrás: kormany.hu, MTI)