A 2015. évi szociális tűzifaprogram mintegy 180 ezer háztartásnak nyújt segítséget.

Erről szerdai sajtótájékoztatóján Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára számolt be annak apropóján, hogy az önkormányzatoknak február 15-ig kellett kiadniuk a rászorulóknak a tüzelőanyagot.

Ismertette, hogy 2185 önkormányzatból 1890 állami erdőgazdaságoktól, 224 pedig kormányhivataloknál nyilvántartásba vett magán erdőgazdálkodóktól vásárolt tűzifát, további 152 önkormányzat pedig barnakőszenet.

Úgy értékelte, hogy a program jól segíti azt a célt, hogy a kormány biztosítsa a legelesettebbek számára is a mindennapos megélhetéshez szükséges alapfeltételeket.

Hozzátette, hogy a tűzifaprogram csak egy eleme annak, amit a szociális rendszerben önkormányzatokkal közösen biztosít a kormányzat, mivel a helyhatóságok az egyik szociális támogatási keretükön belül is rendelkeznek a téli tüzelő biztosításához szükséges forrásokkal, és ezen túl is tudják támogatni a lakosságot.

Felidézte, hogy az elmúlt 5 évben mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak a rászorulók téli tüzelőjére és a költségvetési számok alapján idén is folytatódik a program.

A kormány 2011-ben döntött arról, hogy keretet hoznak létre az 5 ezer fő alatti települések téli tűzifabeszerzésének támogatására. Az önkormányzatok pályázati úton juthatnak pénzhez.
A 2015. évi program következő eleme Pogácsás Tibor közlése szerint az, hogy az önkormányzatoknak el kell készíteniük a támogatással összefüggő elszámolásokat.

(forrás: kormany.hu, MTI)