A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)  infokommunikációs (IKT) motivációs és szemléletformáló programot indít a  vállalatok digitális helyzetének javítása érdekében.

Ezt Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára jelentette be.

Hozzátette: hogy a tervek szerint legalább 3000 vállalkozást sikerül bevonni az idén májustól 2017 nyaráig tartó – Közép-Magyarország kivételével – országos programba.
Elmondta, hogy a projekt fő célja a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k)informatikai képességeinek fejlesztése, hiszen a korszerű infokommunikációs eszközök, megoldások használata már ágazattól függetlenül nélkülözhetetlen a vállalkozások versenyképességéhez.

Dunai Péter, az MKIK főtitkára kifejtette:, hogy  a „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!” projekt mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg, amelyből a kamara 1,75 milliárd forintot kap és fordít a program megvalósítására. A konzorciumi partner Informatika a Társadalomért Egyesület 218 millió forintot, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség pedig 32 millió forintot használ fel.

Ismertette, hogy a program fő célja, hogy digitális technológiákat, szolgáltatásokat kínáljon a kkv-knak, a területi kamaráknál 29 tanácsadó segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot. A szállítói partnerhálózatban lévő informatikai cégek pedig kedvezményes ajánlatokat, beszerzési lehetőségeket kínálnak a csatlakozó kkv-knak. Emellett a projekthez kapcsolódó vállalatok ingyenesen vehetnek részt konferenciákon, vehetik igénybe az elektronikus tudástárat.

Véleménye szerint, további előny lehet hogy a vállalkozások elnyerhetik a „Digitálisan felkészült vállalkozás” minősítést, amely lehetővé teszi, hogy a későbbi pályázatok keretében további 5 százalékos támogatást kapjanak IKT-technológiák beszerzése esetén.

(forrás: MTI; kormany.hu)