Azon szőlőtermelők, akik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére még 2016 márciusában jelezték támogatási igényüket növény-egészségügyi megelőzéshez, május 1-től már benyújthatják a támogatási kérelmüket egészen augusztus 15-ig.

A kérelemben a növény-egészségügyi felszámoláshoz is lehet igényelni támogatást.

A Földművelésügyi Minisztérium által az idei évtől indított támogatási program a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres termelői fellépéshez nyújt segítséget. A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 50%-a, de legfeljebb 8.000 forint hektáronként. Mint ismeretes a támogatási programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig (védekezési időszak).

A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postai úton kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére. A kérelemhez mellékelni kell borszőlő termelése esetén a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, gyakorlatilag a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést. A kérelemhez mellékelni kell továbbá a növényvédőszer megvásárlását igazoló számla és a permetezési napló másolatát. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződésben való tagságot is igazolni kell.

A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és a növény-egészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon szőlőültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt körülhatárolt területen található.

Támogatásról a részletes tájékoztatást és a kapcsolódó termelői teendőket az MVH honlapján elérhető 44/2016. (IV. 28.) számú MVH Közlemény tartalmazza.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)