Az átalakuló NHP-nak köszönhetően idén a korábbinál is olcsóbb finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások.

A forinthitelek kamata 2,5 százalék marad, azonban részben változnak a hitelcélok. Az Eximbank belföldi hitelprogramja helyettesítheti az NHP-ból kivezetett forgóeszközhitelt, amely az NHP forinthiteléhez hasonló olcsó finanszírozást biztosíthat.

Azonban rendkívül előnyös a devizabevétellel rendelkező vállalkozások számára, hogy már euróban is felvehető a hitel. Az OTP Bank szakértői szerint várhatóan az NHP beruházási hitelével kombinált EXIM forgóeszközhitel lesz az idei évben a legnépszerűbb finanszírozási mix.

A vállalatok életében több jelentős változást is hoz az MNB Növekedéstámogató Programja (NTP), amely az idén kivezető szakaszába lépett Növekedési Hitelprogramból (NHP) és a bankok piaci hitelezését ösztönző Piaci Hitelprogramból (PHP) áll. Fontos újításként az NHP keretében egyrészt lehetőség nyílik arra, hogy az NHP hitelprogramjából euróban jussanak kedvező kamatozású hitelekhez a deviza árbevétellel rendelkező vállalkozások, másrészt azonban a támogatott hitelcélok köre szűkül.

Továbbra is elérhető a beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve a beruházáshoz kapcsolódó EU-pályázatok finanszírozása, azonban kivezetik a programból a forgóeszköz-hitelezést. Az Eximbank Versenyképességet javító hitelprogramja alternatívát jelenthet a forgóeszköz finanszírozására. Ezzel a belföldön működő vállalkozások beruházásokhoz és forgóeszköz-finanszírozáshoz az NHP-hoz hasonlóan kedvező kamatozású hitelhez juthatnak, fix kamatozás mellett. A cégek az Eximbank hitelprogramjának köszönhetően minimum 10 millió forinthoz – vagy ennek megfelelő euróhoz – juthatnak, felső határ azonban nincs.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az NHP3 és az EXIM hitelkonstrukcióinak köszönhetően továbbra is nagyon kedvező kondíciókkal juthatnak finanszírozáshoz a hazai vállalkozások. Az NHP forinthitele erősítheti a kis- és középvállalkozások beruházási kedvét, az Eximbank forgóeszköz hitelprogramja pedig az exportőröknek jelent majd vonzó finanszírozási formát. Ráadásul a vállalkozásoknak lehetőségük van arra is, hogy az NHP beruházási és az EXIM forgóeszközhiteleit egyszerre vegyék fel, így az idei év slágerterméke a két program kombinációjából születhet meg”.

Az NHP keretében összesen 600 milliárd forint áll a bankrendszer közvetítésével a vállalatok rendelkezésére, ebből a forinthitelek kihelyezésére 300 milliárd forint jut, 300 milliárd pedig a deviza alapú finanszírozásra.

A régi-új hitelprogram legfontosabb változtatása, hogy a forinthiteleknél a maximálisan felvehető hitelösszeg 10 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökken, valamint hogy a forgóeszköz-beszerzés kikerült a hitelcélok közül, így az új NHP-t már csak új beruházások finanszírozására, továbbá földvásárlási és lízingcéllal lehet igénybe venni. A forinthitelek keretében minimum 3 millió forinthoz lehet hozzájutni, 2,5 százalékos kamat mellett, a devizahitelek keretében pedig maximum 30 millió euró hitelhez juthatnak hozzá a devizabevétellel rendelkező kkv-k, rendkívül alacsony, 1 százalék körüli, fix kamatozás mellett.

Wolf László hozzátette: „Az NHP 2013-as bevezetése kimozdította a holtpontról a vállalati hitelezést. A Növekedéstámogató Programnak pedig amellett, hogy hozzájárulhat a kkv-hitelállomány és a beruházások erőteljes növekedéséhez, abban is nagy szerepe lehet, hogy a piaci hitelezés fokozatosan és zökkenőmentesen átvegye az MNB hitelprogramjának helyét”.

Párhuzamosan az NHP fokozatos kivezetésével a hitelezési kockázatok csökkentése és a piaci hitelezés helyreállítása érdekében az MNB bevezetett egy új, pozitív ösztönzőket tartalmazó intézkedéscsomagot is, a Piaci Hitelprogramot (PHP), amelyhez csatlakozott az OTP Bank is.

A PHP két eszközzel kívánja a bankok hitelezését elősegíteni a kamatcsere ügylettel (HIRS) és a preferenciális betételhelyezéssel. A kamatcsere ügylettel változó kamatozású forrásaikat fix kamatozásúra cserélhetik a bankok, a preferenciális betéti lehetőség pedig a bankok likviditását erősíti, ezáltal a hitelezést ösztönözve. Ezek az eszközök azonban csak azzal a feltétellel vehetők igénybe, ha vállalja a bank, hogy kkv hitelállományát növeli. Az OTP Bank szakértői szerint az eszközök a hosszabb lejáratú, saját forrásból finanszírozott hitelnyújtást ösztönzik majd.

(forrás: profitline.hu)