A NESsT és a Badur Alapítvány közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programot hirdet azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű csoportok életminőségét hosszú távon javítsa fenntartható társadalmi vállalkozások támogatásán keresztül.

Az Ugródeszka program első, üzletviteli képzést nyújtó szakaszában 5 sikeresen pályázó szervezet vehet részt, amelyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumok alapján nyújtják be pályázatukat 2016. február 21-ig emailben, a címre. 

A legsikeresebb üzleti tervet elkészítő résztvevő maximum 10.000 euró pénzügyi támogatást kap társadalmi vállalkozása beindításához vagy fejlesztéséhez, valamint a NESsT magyarországi portfóliójának tagjaként 2017. decemberig folyamatos szakmai támogatásban részesül.

A programra olyan szervezetek jelentkezését várják, akik mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű közösségeket segítenek, és szeretnének társadalmi vállalkozást indítani, vagy egy már működő és társadalmi vállalkozást megszilárdítani és növekedési pályára állítani.

A jelentkezőktől elvárják, hogy elkötelezzék magukat egy komplett üzleti terv elkészítésére és vállalkozási készségeik fejlesztésére.

Olyan pályázók jelentkezését várják, akik a vállalkozás révén mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportokat a következő mód(ok)on kívánnak segíteni:

• Közvetlen munkahelyteremtés
• Foglalkoztathatóság növelése készségfejlesztés révén
• Nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedés segítése
• Vállalkozóvá válás segítése
• Fenntartható jövedelemszerzési lehetőség biztosítása
• Piacra jutás segítése

A szervezetnek minden esetben törekednie kell arra, hogy a társadalmi vállalkozás révén a célcsoport tagjait méltó módon méltányos jövedelemhez juttassa. A program célja olyan szervezet támogatása, amelynek vállalkozása / vállalkozási ötlete növekedési potenciállal rendelkezik (társadalmi hatását tekintve és üzletileg is).

A társadalmi vállalkozások számos jogi formát ölthetnek; jelen pályázat keretében a következő formákban működő kezdeményezések jelentkezését fogadják el:

• Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (alapítvány, egyesület), melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, fejlesztésében, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
• Magyarországon bejegyzett nonprofit gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek, melyek legalább 2 éves tapasztalattal rendelkeznek mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, és új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében;
• Olyan mélyszegénységben élő csoportokat segítő kezdeményezések, melyek önálló jogi forma nélkül ugyan, de bizonyíthatóan fel tudnak mutatni 2 éves tapasztalatot egy adott alacsony jövedelmű közösség segítésében, és van legalább 3 elkötelezett csapattag, akik legalább 2 éve dolgoznak együtt. Ebben az esetben a kezdeményezés vezetője magánszemélyként pályázhat, és a pályázattal vállalja, hogy legkésőbb 2016. június 30-ig létrehozza az adott üzleti modellnek leginkább megfelelő jogi formát.

A pályázóktól erős elkötelezettséget vának el a társadalmi vállalkozásuk fejlesztése iránt. A program időtartama alatt a részvétellel járó, a társadalmi vállalkozás tervezésére, fejlesztésére vonatkozó feladatok elvégzése nagyságrendileg havi 4 napnyi munkaidő-befektetést jelent.

Pályázni 2016. február 21. éjfélig lehet.

Részletek: http://www.nesst.org/magyarorszag/ugrodeszka-palyazati-felhivas/

(forrás: nest.org.hu)