A kormány kiemelt feladatának tekinti a hazai vállalkozások versenyképességének ösztönzését a lassuló világgazdasági környezetben.

Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadó ünnepségén, ahol ahogyan 2013 augusztusa óta minden hónapban, most is beruházói, kis- és közévállalkozói, valamint startup-kategóriában nyújtott át elismerést.

Beszédében kifejtette, hogy a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést minden hónapban szakmai szempontok alapján ítélik oda. Elsősorban az a tárca feladata, hogy teret adjon, ismertséget szerezzen azon cégeknek, amelyek példát mutatnak és mindenki számára követésre méltó mintát adnak.

Kitért arra is, hogy a világgazdaság növekedési mértéke lassulni fog az előrejelzések szerint. A trendeket átalakító tényezők között a kínai gazdaság eddigi bővülési ütemének csökkenését, valamint az Európát érintő migrációs válságot említette meg.

Elemezve a kedvezőtlenebb folyamatokat kijelentette, hogy a kormány nem hagyja magára a gazdaság szereplőit, így tovább folytatódnak a vállalkozásokat ösztönző intézkedések. Ezek között a külső finanszírozás stabilitásának megteremtését, a hitelezési aktivitás növelését, a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét, valamint a beruházások ösztönzését említette.  Utalt rá, hogy a lakáspiac fellendítésére több tárca összefogásával intézkedéscsomag készül.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)