230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra – mondta el Ruszinkó Ádám turisztikáért felelős helyettes államtitkár.

Ezen belül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (GINOP) 120 milliárd forint, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (TOP) 100 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra (VEKOP), valamint a Vidékfejlesztési Operatív Programra szintén 10 milliárd forint jut – tette hozzá.

A GINOP forrásaira a  kis- és középvállalkozások pályázhatnak, a rendelkezésre álló összegből egyebek mellett tematikus hálózatok (zarándok- és természetjáró utak) építhetők, természeti és kulturális örökséghelyszínek tehetők vonzóbbá, valamint egyik kiemelt terület a gyógyvízkutatás támogatása.
A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus kialakításáért felelős TOP-ban az önkormányzatok a támogatottak, a vidékfejlesztési programban pedig a falusi turizmus szolgáltatói érdekeltek. Az első turisztikai témájú pályázatok nyár elején várhatók – mondta a helyettes államtitkár.

(Forrás: NGM/MTI)