Több pályázat is megjelenik a zöldség-gyümölcs ágazatban megvalósuló fejlesztések támogatására a következő hónapokban, amelyeken a termelői értékesítő szervezetek (tész) és termelői csoportok is részt vehetnek az egyéni gazdálkodók mellett.

Erről Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt pénteken Szentesen.

Elmondta, hogy a zöldségtermesztés a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató szegmens, ezért a vidék népességmegtartó képességében kiemelkedő szerepe van.

Hozzátette, hogy ezért a zöldségtermesztés stratégiai ágazat, amelyet a kormányzat kiemelten fejleszt és támogat.

Közölte, hogy megjelenik még decemberben a 32 milliárd forintos keretösszegű, technológiai fejlesztéseket támogató kiírás, amely kiemelt célként kezeli a geotermikus energia hasznosítást a megújuló energiaforrások között. A kertészeti gépbeszerzéseket támogató pályázat kiírása januárban várható, amelyen hasonlóan az előzőhöz egymilliárd forint lesz a pályázati értékhatár.

Elmondta még, hogy a gazdálkodók az ültetvénytelepítéshez, a kedvezőtlen időjárási károk megelőzését célzó beruházásokhoz, az öntözőrendszerek fejlesztéséhez kérhetnek támogatást a következő pályázaton, melyre 22 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. Valamint az üveg- és fóliaházak létesítését segítő felhívás is megjelenik 2016 első felében 30 milliárd forintos keretösszeggel. Összesen 3 milliárd forint áll majd rendelkezésére a gyógynövénytermesztők számára új ültetvények telepítésére és a meglévők felújítására.

Úgy fogalmazott, hogy lassan már nem az a tudás, hogyan kell termelni, hanem az, miként tudunk piacra jutni.

Hangsúlyozta, hogy kiélezett a piaci verseny, ugyanakkor a zöldségágazat a legszervezettebb, itt indult meg elsőként a termelői csoportok létrehozása, ezek jó eséllyel tudják fölvenni küzdelmet a vásárlókért. Mintegy 50 milliárd forint volt a tészek 2014-es forgalma, amely az ágazat forgalmának 20 százaléka.

(forrás: kormany.hu, MTI)