A kormány a magyarországi települések fejlesztéseit több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül.

Ezt annak kapcsán közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Szita Károllyal, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével, Fehérvári Tamással hétfőn Budapesten stratégai együttműködési megállapodást írt alá.

Elmondta, hogy az a megállapodás célja, hogy a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között a fejlesztések megvalósítása során legyen párbeszéd a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva.

Hozzátette, hogy mivel megkülönböztetett szerep jut a területi fejlesztésekben a megyéknek és a megyei jogú városoknak a jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban, ez az együttműködési forma az uniós források hatékony felhasználását megfelelően segíti majd.

Emlékeztetett arra, hogy 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra 2020-ig. Közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség javítására fordítják majd a forrás hatvan százalékát.

Kijelentette, hogy „Megkezdődik (…) minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programjának végrehajtása”

Hozzátette, hogy a helyi gazdasági fejlesztést és a foglalkoztatás bővítését célozza mindkét említett területi program. A régiók helyett a megyékre helyezik a hangsúlyt a programban.
Közölte, hogy több mint 1230 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra. Ebből megvalósulhat 1465 orvosi praxis fejlesztése, 68 ezer hátrányos helyzetű munkavállaló képzése, bértámogatása, valamint 480 kilométer út felújításra és korszerűsítése.

Elmondta, hogy a várhatóan mintegy 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdetnek meg még az idén a programok keretében.

Szita Károly köszönetet mondott, hogy a falvakra és a városokra partnerként tekint a kormány. 388 milliárd forintot költhetnek majd arra a megyei jogú városok, amire szerintük szükséges.

Fehérvári Tamás kijelentette, hogy megvan az a készség és képesség a megyékben, hogy szervesen kapcsolódjanak a programhoz. 

(forrás: 24.hu, MTI)