A Magyarországon működő vállalkozások versenyképességét segítette a kormány az elmúlt évek gazdaságpolitikájával, a szabályozórendszer változtatásával.

Erről Varga Mihály beszélt a Világgazdaság című napilap konferenciáján.

A cégek fejlődését a foglalkoztatás támogatásával, az adminisztratív akadályok lebontásával, új adópolitikával és a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével támogatta a kormány.

Elmondta elemezve a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit, hogy 2010 után olyan szerkezeti reformokat kellett végrehajtania a kabinetnek, amelyek a magyar gazdaság lehetőségeit alapjaiban változtatták meg. Leszögezte: „Ma már sikerként könyvelhetjük el, hogy csökkent a gazdaság külső sebezhetősége, illetve az államadósság, miközben a költségvetési hiányt már évek óta 3 százalék alatt tudjuk tartani.”

Fontos eredménynek nevezte, hogy ebben a folyamatban a sikerrel vettek részt a magyarországi kis- és középvállalkozások is, és a termelésben, illetve az exportban is növelni tudták teljesítményüket. Kijelenthető a KSH adatai alapján, hogy 2014-ben az előző év adataihoz képest a magyar gazdaságban javult a kkv-k teljesítménye a legtöbb mutató tekintetében.

Kifejtette a kormány külpiacra lépést segítő intézkedéseit értékelve, hogy növekedésnek indult a magyar cégek exportaránya, és ez összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, amely 12 ezer hazai cég exportképessé válását célozza.

A hazai kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgálja majd 466 milliárd forint a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban. Eddig 25 pályázati felhívás jelent meg 651 milliárd forint értékű keretösszeggel a kis- és középvállalkozások részére a nemzetgazdasági tárca által felügyelt GINOP keretében. Ezt további 27 pályázati felhívás követi az év végéig.

A kormány ezekkel az intézkedésekkel szeretné elérni, hogy tovább erősödve a középvállalkozói réteg hitelképes szektorként működjön.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)