A Közös Agrárpolitikát (KAP) és a Vidékfejlesztési Programot továbbra is összekeveri a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint.

A magyar gazdák, a magyar vidék támogatása jelentősen, közel egyötödével bővült az előző időszakhoz képest, még 11 százalékkal csökkent a KAP keretösszege a 2007-2013 közötti ciklushoz képes.

Erről Kis Miklós Zsolt pénteken a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) taggyűlésén számolt be, ahol reagált a MOSZ nemrégiben a Magyar Nemzet hasábjain is megjelent, a programot bíráló állításaira.

Mindezek ellenére 2,4 százalékról, 3,2 százalékra növekedett Magyarország részesedése a KAP teljes költségvetéséből, így a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban több forrás jut a gazdáknak. Fontos, hogy jelentősen megemelt nemzeti támogatásokkal egészül ki, a vidékfejlesztés hazai társfinanszírozása mellett a hazai agrárpolitika az előző időszakhoz képest. Azaz, nem az unió feltételéhez kötött társfinanszírozást, hanem a rugalmasabb nemzeti borítékok költségvetését emelték meg. Ezzel olyan ágazatok, mint a sertés, baromfi támogatása válik lehetővé, amelyek nem lennének lehetségesek az uniós szabályok alapján.

A MOSZ állításával szemben az államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program a nagyüzemeket nem zárja ki a támogatottak köréből, csupán a kormány azt kívánja elérni, hogy a vidékfejlesztési támogatásokból arányosan részesedjenek. A nagyüzemek a 2007-2013-as időszak mezőgazdasági támogatásaiból aránytalanul nagy mértékben részesültek. A pályázók 1 százalékához jutott el a vidékfejlesztési beruházási támogatások 50 százaléka.  A magyar mezőgazdaság gerincét adó családi gazdaságokat kívánja elsősorban támogatni a Vidékfejlesztési Program. Sikerült elérni az alacsony versenyképességi küszöb meghatározásával, hogy a beruházási támogatásokhoz a gazdák lehető legszélesebb rétegei férhessenek hozzá.

A MOSZ aggodalma az állattenyésztők helyzete miatt a kormány szerint, szintén nem megalapozott, ugyanis a Vidékfejlesztési Programnak kiemelt célja a 2014-2020 közötti támogatási időszakban a munkaerő-igényes ágazatok, így az állattenyésztés fejlesztése, elsősorban a kis és közepes méretű gazdaságok megerősítésén keresztül. Trágyatárolók kialakítására jelentős forrásösszeg volt a korábbi időszakban, az uniós kötelezettségeknek megfelelően. Mivel nagyrészt megvalósultak ezek a beruházások, a szarvasmarha, juh, kecske, baromfi és sertéstartó gazdaságok mintegy 75 milliárd forintot a technológiai fejlesztésekre, modernizációra fordíthatnak a jelenlegi időszakban.

A MOSZ állításával ellentétben a Vidékfejlesztési Program a környezet állapotának javulását az államtitkár beszámolója alapján nem csupán az agrár-környezetgazdálkodás támogatásával biztosítja. A környezeti értékek védelmére forrást biztosítanak a Natura 2000 területeken történő gazdálkodáshoz igénybe vehető támogatások, a különböző természetvédelmi, vízvédelmi nem termelő beruházások, illetve az erdészeti támogatások is.  Azok a gazdák, akik a korábbi támogatási lehetőséggel élve, a környezeti szempontokat is figyelembe véve gazdálkodtak, a megismert gazdálkodási alapelveket a támogatási időszak lejártát követően is szem előtt tartják. Uniós előírásokból fakadó kötelezettség a kedvezőtlen adottságú területek támogatás elvonása, amelynek nem változott a mértéke 2004 óta.

A családi gazdálkodók helyzetét javítja a Vidékfejlesztési Program új, igazságosabb, szakmailag továbbgondolt intézkedése. Valamint külön intézkedésként jelenik meg a Vidékfejlesztési Programban az agrár-környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás.  Az utóbbi keretén belül pedig a gazdálkodók háromszor akkora forrásra pályázhatnak, mint a korábbi időszakban.

Végezetül a MOSZ azon állítását is cáfolták, mely szerint csökkenteni fogja a foglalkoztatottságot a Vidékfejlesztési Program. A foglalkoztatottak száma folyamatosan növekszik, a  mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és a halászatban együttvéve mintegy 8,9 százalékkal több ember dolgozik, míg az élelmiszeriparban 14,7 százalékkal emelkedett a munkavállalók száma 2014-re.  A kis- és közepes gazdaságok támogatását biztosítja a Vidékfejlesztési Program, ugyanis jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek és sok embert foglalkoztatnak ezek vállalkozások.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)