A Nemzeti Tehetség Program keretében első alkalommal hétfőn adtak át egyéni ösztöndíjakat Budapesten, hatvan fiatal részesült a támogatásban az első körben.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy öt évvel ezelőtt indították a programot, eddig csak civil szervezetek, állami tehetséggondozó intézmények pályázhattak, de ettől az évtől átadnak egyéni ösztöndíjakat is. 260 milliót szánnak e célra az idén a 2,8 milliárd forintos keretösszegből.

Hozzátette, hogy hatvan fiatal részesült a támogatásban az első körben, de a forrás kimerüléséig folyamatosan lehet pályázni az egyéni ösztöndíjakra.

Elmondta, hogy a sport, a tudomány, illetve a művészet terén tehetséges fiatalok vagy egyszeri 100 ezer és 1,5 millió forint közötti támogatásban részesültek, vagy pedig 10 hónapra szóló ösztöndíjat kaptak, amelynek összege havi 10 ezertől 150 ezer forintig terjed.

Kiemelte, hogy azoknak szeretnének segítséget nyújtani az ösztöndíj formájában, akikben a szorgalom, az elszántság és a kitartás megvan, de hiányzott még nekik egy „kis plusz” anyagi támogatás.

Úgy fogalmazott, a tehetség lehetőség a boldogulásra, a sikerre és a kiemelkedésre. Ezért azt tanácsolta az ösztöndíjasoknak, tekintsék lehetőségnek a tehetségüket, amely ugyan felelősséggel jár, de ezzel együtt örömforrás és élvezet is.

Az Emmi megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg július 28-án a Nemzeti Tehetség Program ez évi pályázatait, melyek keretösszege 2,8 milliárd forint. Ez az összeg a tavalyi kétszerese és több mint háromszorosa a 2013-as keretnek. A személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik a program forrásának alapját, ezt az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti ki a kormány.

Az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el A Nemzeti Tehetség Programot. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg.

(forrás: kormany.hu, MTI)