914,9 milliárd forintra teljesült az államháztartás központi alrendszerének 2015. augusztus végi halmozott hiánya.

Ezen belül 980,2 milliárd forintos deficittel zárt a központi költségvetés, míg 33,7 milliárd forintos szufficittel a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai, és 31,6 milliárd forintos szufficittel az elkülönített állami pénzalapok.

Az államháztartás központi alrendszerének deficitje 858,8 milliárd forintot tett ki 2014. augusztus végén. Elsősorban az uniós források eltérő alakulása miatt jelentkezik a két év azonos időszaka közti különbség. Mintegy 370 milliárd forinttal maradtak el a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei az előző évi bevételektől. Az évenként változó elszámolások különbsége, másrészt pedig az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételek húzódnak meg e mögött, mely utóbbiak később realizálódnak a pénzforgalomban.

Ez azonban nem befolyásolja az uniós módszertan szerinti egyenleget, mivel elszámolhatóak bevételként az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegek.

Közel 130 milliárd forinttal haladták meg az előző évi összegeket a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai, mely a felfutó kifizetéseknek köszönhető. Azonban a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek lényegesen, mintegy 450 milliárd forinttal magasabban alakultak az előző év azonos időszakához képest.

20,8 milliárd forintot tett ki a 2015. augusztus havi deficit, szemben a 7,4 milliárd forintos előző évi hiánnyal. Ennek egyik oka, hogy már augusztus végén átutalta a szeptember havi családtámogatások, valamint a fogyatékossági támogatás és a megváltozott munkaképességűek kereset-kiegészítésének kifizetéséhez szükséges összegeket a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében a Magyar Államkincstár. Ez 34,5 milliárd forintot jelentett összesen, amely az augusztusi kiadásokat értelemszerűen megemelte, ugyanakkor már nem jelenik meg a szeptemberiben.

Változatlanul a GDP 2,4%-a az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re, amely továbbra is tartható a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását, valamint az augusztus végi tényadatokat figyelembe véve.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)