Üdvözli a Bizottság az EU nagyfokú elkötelezettségét a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében nyújtandó segítség fokozása mellett.

Örömmel fogadja az Európai Bizottság, hogy kötelezettséget vállaltak az uniós pénzügyminiszterek az elkövetkező években az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának növelése iránt.

Az Európai Unió és tagállamai 2014-ben 14,5 milliárd euró pénzügyi keretösszeget nyújtottak a legszegényebb és a legkiszolgáltatottabb országok megsegítésére az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodás érdekében.

Ez további jelentős növekedést jelent, amely Európa eltökéltségét jelzi, hogy a 2009-ben meghatározott 100 milliárd USA-dollár összegű célkitűzésből méltó módon kivegye részét, amelyet a évente csoportosítanak át a fejlett országok költségvetéséből a fejlődő országokéba 2020-ig tartó időszakban.  Központi, koordinációs szerepet töltött be ebben a folyamatban az Európai Bizottság, és továbbra is a legfontosabb támogatók egyike a nemzetközi fejlesztési alapjai révén. A 2014–2020 közötti időszakban éghajlat-politikára az uniós költségvetés legalább 20%-át fordítják.

Pierre Moscovici a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Az EU, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális finanszírozója ma megerősítette pozícióját. Egy olyan kulcsfontosságú találkozó, mint az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye Felei 21. Konferenciájának (COP21) megrendezése előtt jelentős pénzügyi támogatást nyújtunk a fejlődő országoknak és továbbra is ezt fogjuk tenni. Ma egyértelmű elveket is meghatároztunk, hogy maximalizáljuk az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának hatékonyságát: minden ország a kapacitásai függvényében veszi ki a részét, a cél a magánszektor teljes bevonása a megfelelő környezet biztosítása révén, valamint forrásokat irányítanak át a legkiszolgáltatottabb országok részére.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos kijelentette: „Mindössze néhány héttel a Párizsban megrendezésre kerülő COP21 előtt ez a mai hír igazán üdvözlendő. Az üzenet pedig teljesen egyértelmű: az EU kész arra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb támogatójaként továbbra is kivegye a részét. Ezenkívül elkötelezettek vagyunk a támogatásunk fokozása mellett. Amint az a közelmúltban megjelent OECD-jelentésből kiderül, a világ jó úton halad a 100 milliárd USA-dollár összegű célkitűzés teljesítése felé. Az utóbbi hetek intenzív politikai elköteleződése kapóra jön nekünk ahhoz, hogy egy ambiciózus megállapodás jöjjön létre Párizsban. Eljött az ideje annak, hogy az utóbbi időben megfigyelhető politikai akaratból végre konkrét tárgyalási eredményeket kovácsoljunk.”

A még ebben a hónapban  Párizsban megrendezésre kerülő nemzetközi éghajlatváltozási tárgyalások előtt szintén üdvözli a Bizottság, hogy kötelezettséget vállaltak a pénzügyminiszterek az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának folytatása érdekében, a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket és a 2020 után (amikor az új éghajlat-változási megállapodás hatályba lép) leginkább rászorulókat szem előtt tartva.

Szintén támogatja a Bizottság a párizsi tárgyalásokhoz címzett kérést, miszerint a magánszektornak komoly jelzéseket kell küldeni, hogy a pénzügyi mozgásokat átirányítsa az alacsony kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes beruházások felé. Olyan segítő környezetnek kell támogatni az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozását, mint például a megfelelő nemzeti szintű fejlesztési tervek, az éghajlatvédelmi stratégiák, a szakpolitikák, az eszközök és mechanizmusok, valamint a magánszektor részvételét elősegítő megfelelő szabályozási keretek.

A miniszterek hangsúlyozták a tanácsi következtetésekben, hogy az alacsony kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes beruházásokat kell növelni, a magas szén-dioxid-kibocsátású beruházásokat pedig fokozatosan meg kell szüntetni, továbbá kiemelték a szén-dioxid-árazás jelentőségét, amelyet olyan különböző eszközökkel lehet elérni, mint a szabályozás, a kibocsátáskereskedelem és a szén-dioxid-adó.

A Bizottság csatlakozik az Ecofin Tanácshoz és üdvözli a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentését és az éghajlatpolitikai kezdeményezést, (CPI) amely azt bizonyítja, hogy a fejlett országok az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása terén jelentős eredményeket értek el. Az OECD-jelentés szerint a fejlett országok 2014-ben összesen 62 milliárd USA-dollárt mozgósítottak, 2013-ban pedig 52 milliárd USA-dollárt. Azonban további erőfeszítésekre van szükség, ha a fejlett országoknak 2020-ig teljesíteniük kell együttesen 100 milliárd USA-dollárra vonatkozó kötelezettségvállalásukat.

Az EU az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában élen jár. Az EU és tagállamai az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának több mint felét biztosították azóta, hogy a bejelentették a 100 milliárd USA-dollár összegű kötelezettségvállalást 2009-es Koppenhágai Éghajlat-változási Konferencián. A 2007 és 2013 között 25 milliárd EUR-t ruháztak be fejlődő országokbeli éghajlatpolitikai projektekbe az uniós köz- és magánfinanszírozási lehetőségek segítségével. A becslések szerint az elkövetkező években az uniós támogatásokból megvalósuló finanszírozás növelése a különböző források ötvözése révén 50 milliárd EUR összegű beruházásokhoz vezethet 2020-ig.

(forrás: http://europa.eu/)