A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében május 17-én a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében a 2016. Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciára került sor.

A rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg és ismertette az idei évben 6. alkalommal megjelenő tanyafejlesztési pályázati lehetőségeket.

Beszédében kiemelte, hogy fontosnak tartja a minisztérium a tanyák megóvását, a tanyán élők életszínvonalának javítását, az ott élő gazdálkodók segítését és a tanyasi életforma újraélesztését.  Kiemelte, hogy 7,36 milliárd forint forrás jutott a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott programra 2011 és 2015 között és az idei évben számos új pályázati célt támogat a Földművelésügyi Minisztérium.

Így például lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is pályázatot benyújtani. Az előző évekhez képest további változás, hogy villany-, víz- és szennyvízberuházásra idén nem a Nemzeti Tanyafejlesztési Programon belül, hanem a Vidékfejlesztési Program keretei között lehet majd pályázni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években meghatározott 25 %-os, illetve 50 %-os előleg helyett idén 75 %-os előleg igénylésére van lehetőség.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 3 célterületre lehet pályázatot benyújtani 2016-ban. Az I. célterület keretében 200  millió forint áll rendelkezésre a települési és térségi fejlesztések támogatására. Ezt az összeget a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére; a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére; a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére; a tanyán élőket célzó lakó- és vagyonbiztonsági rendszerek, valamint a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére; továbbá a szigetüzemű külterületi közvilágítás kialakítására lehet igénybe venni.

A II. célterület keretösszege 400  millió forint, ennek keretében a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására lehet pályázni.
A III. célterületre 120  millió forintot szán a tárca, ez pedig a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre irányul.

A pályázati felhívások a napokban jelennek meg a kormany.hu, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu). A pályázati internetes felület a pályázati felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg a Herman Ottó Intézet honapján és forráskimerülésig, illetve legfeljebb 30 napig lesz lehetőség a pályázat benyújtására.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)