A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázati modellben ösztönzi az innovatív kezdő vállalkozásokat.

A startup pályázati programok célja, hogy a nemzetközi piacon üzletileg hasznosítható terméket, technológiát, szolgáltatást fejlesztő, közelmúltban létrejött vállalkozások növekedési esélyét javítsák a megvalósítás kezdeti szakaszában.

Az NKFI Hivatal elnökének kezdeményezésére a startup vállalkozások sajátosságait és igényeit jól ismerő szakértők bevonásával történik az új pályázati modell kialakítása, hogy felhasználva a korábbi, kevésbé sikeres pályázati konstrukciók tapasztalatait, a többfordulós egyeztetéseket követően a hatékony és értékteremtő állami szerepvállalás eszközévé válhasson az új modell.

Az NKFI Hivatal azon törekvésével a pályázati felhívás célját illetően, hogy az új pályázati konstrukciók a közpénz befektetésével a vállalkozásokat arra ösztönözzék, hogy sikeresen helytálljanak a piacon, ne pedig arra, hogy pusztán ügyes pályázóvá váljanak, az előkészítésben részt vevő szakemberek egyetértettek.

Az új pályázati modell kiemelten fontos szempontjai közt említették a startup pályázati felhívásokhoz kapcsolódó konzultációk résztvevői a pályázóbarát folyamat kialakítását, a sikerkritériumok egyértelmű megfogalmazását, a vállalkozások sokszínű (technológiai, piaci, menedzsmenttel kapcsolatos) kompetenciáit bemutató személyes prezentáció lehetőségét, az átlátható, hiteles értékelési rendszert.

A vállalkozások innovációs növekedési esélyeit ösztönző pályázati programok keretösszege 6,5 milliárd forin. Az első felhívásai a Közép-Magyarország régióban működő startupok számára lesz elérhető októberben 250 millió forintos keretösszeggel.

(forrás:  http://nkfih.gov.hu/)