A júniusi adatok alapján több mint 850 ezer munkavállaló után vették igénybe a munkahelyvédelmi akcióterv által biztosított kedvezményeket; az elmúlt két és fél év alatt csaknem 300 milliárd forint maradt a munkáltatóknál – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Czomba Sándor kiemelte, a program nemcsak védi a munkahelyeket, hanem újakat is teremt, a támogatás segítségével csaknem 80 ezer új munkahely jött létre.

Az államtitkár szerint meg kellene vizsgálni a program kiterjesztésének lehetőségét. Felidézte, a szabad vállakozási zónáknál ez megtörtént, a mezőgazdasági vállakozások pedig júliustól kaptak lehetőséget a kedvezményezetti kör bővítésére.

Célszerű megvizsgálni azt is, hogy közfoglalkoztatottak alkalmazása esetén kiterjesszék a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit erre a rétegre – közölte Czomba Sándor.

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében ismertette: a program első évében, 2013-ban 97 milliárd forint maradt a versenyszféra érintett munkaadóinál. Tavaly az összeg megközelítette a 125 milliárd forintot, idén az első hat hónapban pedig újabb 65 milliárdot hagyott az akcióterv a munkáltatóknál. Két és fél év alatt így mintegy 290 milliárd forintos adócsökkentéshez jutottak hozzá a hazai gazdasági szereplők.

Az akcióterv 319 ezer 55 év feletti és 293 ezer szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkáját segítette. A 25 év alatti fiatalok közül 160 ezren kaptak segítséget munkahelyük megőrzéséhez, emellett 34 ezer tartósan álláskereső és csaknem 40 ezer gyes, egyed és gyet után visszatérő munkavállaló foglalkoztatását is elősegítette a program – hangsúlyozta az NGM.

A kormányzat foglalkoztatási programjainak köszönhetően folyamatosan csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatottság Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint 7 százalék alá süllyedt a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig először haladta meg a 4,2 milliót – áll a minisztérium közleményében.

(forrás: MTI,NGM)