A 35. héten három új pályázati felhívás jelent meg a GINOP programban.Az 53. közgazdász-vándorgyűlés programjában központi szerepet kap az európai uniós források felhasználása.

2017. június 30-ig írják ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát. Erre tett javaslatot a Kormány legutóbbi ülésén Lázár János.

– A kormány célja, hogy a következő időszakban minden területen az a szemlélet érvényesüljön, hogy a „kis és közepesek” kapjanak lehetőséget legalább 80 százalékban, ellenben a magyarországi nagybirtokok 20 százaléknál nagyobb mértékben ne kapjanak lehetőséget.
– Az Európai Bizottság nemcsak jóváhagyta ezt a koncepciót, hanem kifejezetten támogatja is a kormány gazdaság- és társadalompolitikai tervét.
– A következő hetekben 84 uniós pályázat kiírása kezdődik meg. Az összeg 40 százaléka mezőgazdaság-támogatásra megy, hiszen az a cél, hogy minél több beruházás legyen az agráriumban, és minél többen tudjanak megélni a mezőgazdaságból és a földből.
– A tárcavezető felidézte: korábban a támogatottak egy százaléka kapta a támogatások 50 százalékát, és 5 százalékuk kapta a támogatások kétharmadát.
A 2014-2020-as fejlesztési ciklus kapcsán Lázár János úgy fogalmazott: ebben az időszakban 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, idén 133 pályázatot kell kiírnia hazánknak, azaz mintegy 2700 milliárd forintot kell hozzáférhetővé tenni.

A javaslatról döntöttek a kormányülésen, 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.
Csepreghy Nándor az M1-en arról beszélt: a kormánynak nem az a célja, hogy a „lehető leggyorsabban vigyék el ezeket a pályázati forrásokat”, hanem hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek az ország exportképességét növelik vagy új munkahelyeket teremtenek.
Csepreghy szerint korábban a legtöbb tagállamban nem gondolták újra a válság után a fejlesztéspolitikát, és ugyanazokhoz – az addigra teljesíthetetlen – célokhoz ragaszkodtak, amelyeket a válság előtt megfogalmaztak.
Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság öt magyar fejlesztési „csomagnál” függesztette fel a kifizetéseket, ebből négy gazdaságfejlesztési program, és ezek egyikénél már feloldották a korlátozást, a másik háromnál pedig szerinte várhatóan szeptemberben történik meg ez, így az ország hozzájut az eddig felfüggesztett, több mint 100 milliárd forintos nagyságrendű forráshoz. Az ötödik ügy, az úgynevezett aszfaltkeverő ügy; itt úgy vélik, védhető a magyar kormány által képviselt jogi álláspont, és ha nem sikerül kompromisszumot kötni a bizottsággal, akkor Magyarország az Európai Bírósághoz fordul.

A fentebbi tervek komolyságát bizonyítja, hogy a héten több pályázati kiírás is megjelent.

(Forrás:http://www.vg.hu)