Pécs kulturális feladataira évi 1,2 milliárd forintos állami plusztámogatásra tett javaslatot a Zsolnay Örökségkezelő Stratégiai Munkacsoport keddi budapesti záróülését követően.

Pécs nemzetközi kulturális központ szerepének erősítésére tízéves programot vázolt fel a Modern városok program keretében összeült munkacsoport által megalkotott kormányelőterjesztés. A tervezet értelmében évi 1,2 milliárd forint állami plusztámogatásban részesülhet a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft már 2016-tól. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter jelentette be a keddi záróülés után.

Emlékeztetett, hogy Pécs segítése volt a munkacsoport célja abban, hogy a város a nemzetközi kulturális feladatvállalásra is fel tudjon nőni komoly vidéki kulturális centrumként, és ne csak a szűkebb régióját lássa el kultúrával, hanem hidakat építsen a déli kulturális övezet (Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina) irányába is.

Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, Őri László felidézte azt az intenzív munkát, amelyet a munkacsoport végzett a nyár folyamán így készülhetett el az előterjesztés szeptember elejére.

Hangsúlyozta, hogy most a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés a városvezetés legfontosabb célja. Ugyanakkor nem lehet elmenni amellett, hogy Pécs  Európa Kulturális Fővárosa lett öt évvel ezelőtt, ezért a kulturális ipart is bele kell érteni ebbe a fejlesztési programba.

Emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. többek között felelős a Zsolnay Kulturális Negyedért, a Kodály Központért, az ókeresztény sírkamrák világörökségi helyszín, valamint az első magyar egyetem maradványainak fenntartásáért is.

Az MTI-nek Pécs alpolgármestere arról számolt be, hogy jövő esztendőtől a cég a Pannon Filharmonikusokkal közösen, az eddigi évi 500 millió forinttal együtt 1,7 milliárd forint állami támogatásban részesülhet majd, ezzel jelentősen csökkenhetnek a város terhei is.

(forrás: kormany.hu, MTI)