Immár harmadik alkalommal megnyílt a lehetőség lengyel-magyar ifjúsági projektek benyújtására a két ország civil együttműködésének támogatására létrejött új program keretében.

A pályázatot a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma között aláírt Memorandum alapján hirdetik meg.
A minisztériumok közös kezdeményezése meghatározó módon erősíti a fiatal lengyelek és magyarok közötti kapcsolatok alakulását. 2016. február 4-től újból várják a lengyel-magyar Memorandum keretében megvalósítani kívánt projektek jelentkezését.

Az idei egy kivételes év kapcsolataink szempontjából, hiszen idén ünnepeljük a Lengyel-Magyar Szolidaritás Évét, amellyel a lengyelek és magyarok számára egyaránt különleges évfordulókra kívánunk megemlékezni. 2016-ban ünnepeljük a tragikus kimenetelű 1956-os magyar forradalom és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó, 1956 júniusi poznańi események 60. évfordulóját, valamint szintén az idei évben ünnepli 25 éves fennállását a visegrádi együttműködés, amelynek soros elnöki tisztséget júliustól ismét Lengyelország tölti majd be. 2016-ban ismét előtérbe kerülnek a nagyon fontos biztonságpolitikai kérdések, amelyek megvitatásához kiváló alkalmat biztosít majd a varsói NATO csúcs. Emellett idén nyáron Krakkó ad otthont, a Ferenc pápa részvételével megrendezett, Ifjúsági Világtalálkozónak, míg áprilisban egész Lengyelország közösen ünnepli majd a kereszténység lengyelországi felvételének 1050. évfordulóját. E és még sok más évfordulók mind egyedülálló lehetőséget biztosítanak különleges projektek megvalósításához. Bíznak számos, már korábban megkezdett, nagyszerű projekt idei folytatásában is.

A benyújtott pályázat két, egy Magyarországon és egy Lengyelországban bejegyzett szervezet közös projektjét kell, hogy tartalmazza. A Magyarországról pályázó szervezetek tehát lengyel partnerszervezetekkel közös projektekkel jelentkezhetnek.

Pályázni angol nyelven, a lenti jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezéseket a e-mail címre várják a projektfelelős elérhetőségeinek (név, e-mail cím, mobiltelefonszám) megadásával.

A terjedelmi korlát betartása fontos. A pályázatok elbírálásának fontos szempontja a Memorandum céljainak és szellemiségének való megfelelés.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2016. március 15.

A nyertes pályázatokról 2016. március végéig várható döntés. Az eredményeket közzéteszik a Nagykövetség honlapján, a pályázókat pedig e-mailben is értesíik.

A részletes pályázati feltéteket itt találják:
http://www.budapeszt.msz.gov.pl/resource/cdd76886-a899-46db-9f26-847510bf9efa:JCR

(forrás: http://www.budapeszt.msz.gov.pl/)