2016-ban június 25-én rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Múzeumok Éjszakáját.

Idén „Hősök, felfedezők, újítók” címmel hirdetik meg a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikáját. Az eseményhez kapcsolódva az államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum négy kategóriában nívódíj pályázatot hirdet.

A kiírások célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése, hogy a kiemelt tematikához illeszkedő, megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-én estétől kora hajnalig.

A nívódíj pályázatok ütemezése lehetővé teszi, hogy az érdeklődők már a támogatott programokkal találkozhassanak a 2016-os Múzeumok Éjszakáján, sőt közönségszavazás keretében maguk is letehessék voksukat a legjobb hősökre, felfedezőkre és újítókra.

A nívódíjak összértéke 4 millió forint, azaz a nyertes, nívódíjas pályázatok kategóriánként 1 millió forint támogatásban részesülnek, amely a pályázatban foglalt program vagy kezdeményezés megvalósítását szolgálja.

Kategóriák:
• A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program
• Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag
• Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése
• A közönség kedvence – a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indulhat a közönségdíjért, amelynek nyerteséről közvetlen szavazással a látogatók dönthetnek.

„A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program” kiírásra olyan programokat várnak, amelyek a múzeumok küldetését és értékeit mutatják be közönségbarát módon. Így hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a látogatók is befogadókká váljanak, akik csak ritkán látogatnak el múzeumba.

A „Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag” pályázatra azokat a pályaműveket várják, melyek megvalósítják a Múzeumok Éjszakája nem titkolt célját; a múzeumi programok mellett a társművészetek bevonásával olyan rendezvénytársulások együttműködésében megvalósuló programcsomagok kialakítását, amelyek sokszínűségükkel akár egy hosszú hétvégére is az adott településen vagy régióban marasztalják a közönséget, így lehetőséget adva az elmélyülésre és a turisztikai szempontok érvényesülésére.

Az  „Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése” – erre a kiírásra azokat a pályázatokat várják, amelyek újszerű eszközök bevonásával kívánják a múzeumpedagógiai és muzeológiai feladatokat ellátni mind a múzeumok éjszakáján, mind pedig a hétköznapokban.
A felhívásra a Múzeumok Éjszakán résztvevő, részvételi szándékukat a Kultúráért Felelős Államtitkárság felhívása nyomán regisztrált, muzeális működési engedéllyel rendelkező intézmények adhatnak be pályázatot.

A nyertes pályázók programjai fél-fél oldal terjedelemben helyet kapnak a műsorfüzetben, és önálló rovatban a Múzeumok Éjszakája honlapján.
A szakmai zsűri tagjai: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt., a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által delegált képviselők.

Beadási határidő: 2016. április 10.

A közönség kedvencére június 1-12. között lehet szavazni.

A nyertes nívódíjas pályázatokat bemutatják a Múzeumok Éjszakája bevezető sajtótájékoztatóján.

Az egyes kategóriák pályázati anyagait az alábbi címekre kérjük április 10-ig beküldeni: A múzeum hősei: hosok-palyazat@ muzej.hu Felfedezők az éjszakában: felfedezok-palyazat@ muzej.hu Újítóké a jövő:

(forrás: kormany.hu)