A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést, mert a fiatal gazdák induló támogatására kiírt tavalyi miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton többen hamis dokumentumokat nyújtottak be agrárvégzettségük igazolására.

A Miniszterelnökség várhatóan az idén szeptemberben tesz közzé ismét pályázati felhívást az új Vidékfejlesztési Programban a fiatal gazdák számára, de a támogatási feltételeket szigorítja.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének pénteki konferenciáján elmondta, hogy az MVH tavaly 170 oktatási intézménytől kért belföldi jogsegély keretében okirat-igazolásokat amiatt, mert a fiatal gazdák induló támogatására kiírt 2015-ös miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton többen hamis dokumentumokat, diplomákat nyújtottak be.

Folyamatosan nőtt a gyanús esetek száma az elmúlt hónapokban, és az elnök tájékoztatása szerint összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést a hivatal. A Miniszterelnökség korábban azt közölte, hogy 6943-an nyújtottak be kérelmet a pályázatra.

A fiatal gazdák plusz 10 százalékos többlettámogatást kaphatnak a 40-50 százalékos általános támogatásintenzitáson felül a Vidékfejlesztési Program legtöbb beruházási támogatási jogcíménél. Ez a helyzet a már megjelent kertészeti és tárgyatároló-építési pályázatokon, és az állattartó telepek korszerűsítésére és a kisméretű terményszárítókra vonatkozó, ezután megjelenő felhívásoknál is hasonlóan plusz 10 százalékos támogatás jár majd. Azonban az élelmiszeripari (borászati) beruházások kivételt képeznek, mivel ezeknél uniós előírások miatt nem lehet 10 százalékos többlettámogatást nyújtani a fiatal gazdáknak. Ellenben szintén adható a 10 százalékos plusz több más jogcímhez, így például az agrár-innovációs projektekhez vagy a vízgazdálkodási fejlesztésekhez, míg például az állatjóléti tejtámogatásoknál és a minőségbiztosítási rendszerek támogatásánál többletpontokat kaphatnak a fiatal termelők.

A kormány határozata szerint várhatóan idén szeptemberben ír ki új felhívást 18-40 év közötti, mezőgazdasági szakismerettel bíró fiatal gazdák számára a Miniszterelnökség az új Vidékfejlesztési Programban (VP), akik összesen 37,73 milliárd forintra pályázhatnak. Egy-egy igénylő továbbra is 40 ezer eurós, azaz több mint 12 millió forintos támogatást nyerhet, de szigorítja az igénybe vételi feltételeket a tárca. Eddig például a mezőgazdasági tevékenységet nem kellett igazolni a pályázat benyújtásakor, viszont az idei felhívásnál, például egy haszonbérleti szerződéssel a fiatal gazdáknak bizonyítaniuk kell majd, hogy már elindították agrárvállalkozásukat. Ezzel összefüggésben dokumentálniuk kell, hogy a mezőgazdasági egyéni vállalkozói regisztrációt kezdeményeztek támogatási kérelem benyújtása előtti hat hónapban. Ezen túlmenően pedig vállalniuk kell azt is, hogy főállású agrárvállalkozóvá válnak negyedik év elejére.

Azt célozzák ezek a változtatások, hogy azok igényeljék a fiatal gazdák induló támogatását, akik valóban élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenységet akarnak folytatni. Pályázatot egyébként benyújthatnak majd az egyéni vállalkozóként először induló, 18-40 éves természetes személyek mellett olyan jogi személyek is, amelyek kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője 18-40 év közötti, agrárszakismerettel bíró természetes személy. Feltétele lesz a támogatás elnyerésének, hogy a 6000-25000 euró között legyen vállalkozások úgynevezett standard termelési értéke.

(forrás: http://www.agrarszektor.hu/)