Az autistákat, illetve a fogyatékossággal élőket ellátó, civil fenntartású intézmények 190 millió forintra pályázhatnak – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Idén kifejezetten azokra a civilek által működtetett és fenntartott kisebb szervezetekre és intézményekre összpontosítanak, amelyeknek – szemben az állami, önkormányzati és egyházi intézményekkel – nincsenek többletbevételi lehetőségeik. Ebbe a körbe tartoznak például a 8-10-12 fős lakóotthonok, valamint az úgynevezett támogatott lakhatás, vagyis a 2-4-6 fős albérletek – emelte ki az államtitkár.
A 190 milliós keretösszeg két részre oszlik. Pályázhatnak egyrészt az autistákat gondozó lakóotthonok és napközik, másrészt a fogyatékossággal élőket ellátó szervezetek.
A pályázatokat 2015. június 12-ig lehet beadni.
Czibere Károly beszélt arról is, hogy a 2016-os költségvetési javaslat szerint 1,2 milliárd forinttal emelnék a támogató szolgáltatásokra – a fogyatékossággal élők szállítására, otthoni gondozására – szánt összeget.
Az államtitkár hangsúlyozta, a támogató szolgáltatások azért különösen fontosak, mert segítik az úgynevezett kitagolási programot, amelynek célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek kisebb közösségekben – a szükséges szakmai segítséggel – önálló életet kezdhessenek.
Közölte: további ötmilliárd forinttal emelnék jövőre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatását.

(Forrás: MTI)