Az iskolából kikerülve az első munkahely megtalálása az egyik legnehezebb feladat, ezért érdemes megnézni, mik a lehetőségek az iskola és a munka közti időszak áthidalására.

A 25 év alatti pályakezdőket célozza meg az állam által indított ifjúsági garanciaprogram. A megszólított fiatalok a munkaügyi szervezettől levelet kapnak, egyénre szabott tervet dolgoznak ki a részvételre mindenki számára, és a felkínált lehetőségből ez alapján részesülhet, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, oktatásban, képzésben.

Az Első munkahely garancia program a korábbi Start-kártyák helyett indult. A program 25 év alatt, felsőfokú végzettséggel 30 év alatt érvényes. Garantálja a cégeknek, hogyha pályakezdőt foglalkoztat, az fél évig semmibe se kerül nekik, az állam áll minden költséget hat hónapig.

A diákmunka is felmerül lehetőségként,melyet a végzett diákok addig vállalhatnak, ameddig érvényes a diákigazolványuk. Aki nyáron végzett, október 31-ig, aki pedig januárban, az március 31-ig dolgozhat diákmunka keretein belül.

A frissen végzettek nem kaphatnak munkanélküli segélyt, ahhoz ugyanis szükség van korábbi, összesen 360 nap munkaviszonyra. Ellenben TB-járulékot kell fizetni a tanulói jogviszony megszűnésével, különben nem lesznek biztosítva a végzett diákok . Ez idén havonta 6930 forint.

(forrás: Eduline, http://www.pbkik.hu/)