A kormány öt év alatt, 2020-ig ötmilliárd forintot fordít komplex ifjúsági programokra az Új nemzedék újratöltve program keretében.

Ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte csütörtökön Debrecenben.

Az Új nemzedék közösségi tér megnyitóján azt mondta: „ifjúságügyre régen költöttek annyit, mint amennyit ez a kormány szán a fiatalokra”.

Közölte, hogy a program keretében az ország húsz pontján nyílik közösségi tér a fiataloknak, a debreceni a hetedik. Olyan közösségi tereket szeretnének kialakítani a fiataloknak, amelyet azok a sajátjuknak éreznek, ahol szívesen töltik az idejüket.

Úgy fogalmazott, hogy a közösségi tér kétirányú utca: nemcsak üzeneteket közvetítenek a fiataloknak, hanem arra is kíváncsiak, hogy ők mit gondolnak a világról, vagyis a közösségi tér „róluk szól, nekik szól”.

Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok érdekében minél szélesebb körben működjenek együtt a helyi önkormányzatokkal, és az érintettek érezzék, hogy az ő jövőjükért dolgoznak.
Kiemelte a tehetséggondozás fontosságát. A nemzeti tehetségprogramban csaknem háromszor annyi forrás, 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, mint korábban.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte, hogy annak a városnak, ahol 70 ezer diák tanul, tudnia kell megszólítani a fiatalokat, hogy „itt jó tanulni, itt jó élni”.
Elmondta, hogy Debrecennek nagy ereje az ifjúság, , fő célközösségnek nevezve a középiskolás korosztályt, amelyet az oktatási rendszer bővítésével is szeretnének a város gazdasági fejlődésének szolgálatába állítani.

Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:, hogy több mint ötszáz fiatalt kérdeztek meg arról, mit várnak a közösségi terektől. A többség rugalmasan nyitva tartó, szabadtéri hellyel rendelkező, kötöttség nélkül látogatható, rendszeresen programokat kínáló tereket látogat szívesen.

A debreceni közösségi tér megnyitása alkalmából Papp László és Süveges Antal Pál – az országban elsőként – együttműködési megállapodást írt alá az ifjúsági munka összehangolásáról.

(forrás: kormany.hu, MTI)