A 2014-2020 közötti új magyar vidékfejlesztési program (VP) brüsszeli elfogadása elől az utolsó akadályok is elhárultak. Ősszel jelenhetnek meg a VP első pályázati felhívásai, melyekre összesen 1300 milliárdos keret várható.

A Miniszterelnökség tájékoztatásáról a Napi Gazdaság számolt be.

A korábban egyeztetésre benyújtott vidékfejlesztési programmal (vp) kapcsolatban csak kisebb szakmai és technikai észrevételeket tett az Európai Bizottság, melyeket kezelt a Miniszterelnökség, és már a válaszokat is megküldte hivatalosan júliusban. Így sikerült tisztázni minden szakmai és technikai kérdést, és megegyezni a hazánknak, a vidéknek, a hazai agrártársadalmak kiemelten fontos kérdésekben.

Tehát a 2014 és 2020 közötti támogatási időszakot meghatározó vidékfejlesztési program európai uniós elfogadása elől elhárultak az utolsó akadályok is.  Várhatóan még ebben a hónapban megszületik a hivatalos brüsszeli jóváhagyás, és őszre várhatóak az első felhívások, valamint már folyamatban van a következő évek felhívásainak tervezése és egyeztetése  is.

Mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztési program megvalósítására 2020-ig. A vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban szerepel a legfontosabb fejlesztési célkitűzések között.  Ezt főként olyan munkaigényes ágazatokban kívánják megvalósítani, mint az állattenyésztés, valamint a zöldség- és a gyümölcstermesztés, a kertészet, továbbá az élelmiszer-feldolgozás.

Előtérbe helyezik a kis- és közepes – főként a családi – gazdaságok támogatását, ugyanis jelentős a munkahelyteremtő képességük, és a legtöbb embert foglalkoztatják. A birtokpolitikai határ alatti méretű gazdaságok lesznek a program haszonélvezői, a támogatások mintegy 80 százalékát ők kaphatják.

Munkahelyteremtő beruházásokra fordítja a kormány a teljes keret mintegy 40 százalékát, mint például az élelmiszer-feldolgozó ipar technológiai, erőforrás-hatékonyságot javító és hozzáadott értéket növelő fejlesztéseire, a kertészeti és az állattenyésztési ágazatokra.

Emellett a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés is stratégiai célként szerepel a programban. A hazai álláspont és a brüsszeli vélemény között ezen a területen alakult ki a legnagyobb ellentét, de a Miniszterelnökség szerint sikerült eredményesen egyeztetni Brüsszellel, így hazánk mintegy 54 milliárd forintot különíthetett el erre a célra.

A családi vállalkozások mellett a fiatal, pályakezdő gazdálkodók lesznek az új támogatási időszak egyik legnagyobb nyertesei, a képzett, ifjú gazdákat elkülönített összegekkel, nagyobb támogatási intenzitással és külön tematikus alprogram keretében segíti a kormány. 38 milliárd forint áll rendelkezésre új mezőgazdasági vállalkozás létrehozására, ezen felül a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek beruházásainak támogatására fordítható közel 40 milliárd forint.

A Miniszterelnökség egységes eljárásrendet alakított ki az egyes operatív programokban, mely segíti a pályáztatás folyamatát és a források felhasználását. Ennek köszönhetően a jövőben lényegesen kevesebb adminisztrációval jár majd a pályázás folyamata. A változások egyike a gépkatalógus megszűnése, amelyet független árajánlatok fognak kiváltani.

(forrás:  napigazdasag.hu)