A szociális földprogram keretében ebben az évben 130 millió forintra pályázhatnak rászoruló családok.

Ezt Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte szerdán Hajdúszováton, a programba több éve bekapcsolódott roma család portáján tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy azok a családok számíthatnak ebből 80 millió forintra, amelyek most kapcsolódnak be a programba. Ötvenmillió forintot pedig azoknak biztosítanak, akik a szociális földprogramban már több éve részt vesznek, és szeretnének támogatást kapni a továbblépéshez, például raktározáshoz, feldolgozáshoz, értékesítéshez.

Emlékeztetett rá, hogy 2011-ben fogadta el a kormány a társadalmi felzárkózási stratégiát azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű embereken különféle eszközökkel segítsen az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy terén. A stratégia egyik legfontosabb elemének nevezte a foglalkoztatás, illetve a foglalkoztathatóság növelését, ami „esélyt, lehetőséget jelent egy jobb élet megteremtéséhez”. A szociális földprogram az öt éve tartó program egyik legfontosabb eleme, amely nem segélyt, hanem hosszútávú befektetést, hosszútávon fenntartható beruházást jelent a társadalom jövőjébe.

Hozzátette, hogy 2011 óta 1,3 milliárd forintot osztottak ki a program keretében, eddig 22 ezer családot értek el, az idén pedig további 8 ezer kapcsolódhat be a hátrányos helyzetű családoknak indított földprogramba.

Szerinte ott rendkívül sikeres a program, ahol a kormányzati szándékhoz helyi közösségi akarat is párosul, mint Hajdúszováton. Ugyanis ez a program egyszerre járul hozzá a családok szociális helyzetének a javításához, a községfejlesztéshez, a térség hátrányainak mérsékléséhez, de a későbbi foglalkoztatás esélyét is növeli, a hátrányos helyzetből kitörési lehetőséget biztosít és csökkenti a migrációs kényszert. A kormány elkötelezett a program folytatásában.

Nagy István, a hajdúszováti roma kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a településen harminc roma család kapott húsz-húsz tyúkot és két zsák takarmányt a szociális földprogram állattenyésztési projektje keretében, de olyan sikeresen gazdálkodtak, hogy többen más állatokat is vásároltak. Hajdúszováton 1000-1100 roma él, így többen is szeretnének bekapcsolódni a programba.

Váradi Jenő (független) polgármester megjegyezte, hogy 450-en vannak munka nélkül a 3150 lakosú településen, a jövőben bővíteni szeretnék a programot minél több szegény család bevonásával.

Bodó Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a földművelést és az állattenyésztést Hajdúszováton helyi értéknek nevezte. A szociális földprogram e hagyományok folytatásához ad esélyt, amelynek már jól láthatóak eddigi eredményei a falu rendezett baromfiudvaraiban.

(forrás: kormany.hu, MTI)