Támogatáspolitikájával az agráriumból élők számát növelné a kormány.

Erről Lázár János . a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Makói Nemzetközi Hagyma- és Gasztronómiai Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági fórumon beszélt pénteken.

A következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy miként tudnak boldogulni a vidéken lakók, kapnak-e munkalehetőséget, és képesek lesznek-e leélni az életüket azon a helyen, ahova születtek.

Hangsúlyozta, hogy az agráriumból élők számának növelése elengedhetetlen a kérdés megoldásához. Jelenleg alig 200 ezerre tehető az élethivatásszerűen a mezőgazdaságból élők száma, ezt a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezres számhoz kellene közelíteni. A kiegészítő és a főállású jövedelmek növelése a vidékfejlesztési források legfontosabb célja.

Rámutatott, hogy, a vidék folyamatos leépülésével, elszegényedésével, elvándorlással kell számolni, ha a mezőgazdaság eltartóképessége nem növekszik. Kijelentette:, hogy a demográfiai kihívásokra adott válaszképpen nem a járulékfizetők számát szeretnék növelni  bevándorláspolitikával vagy betelepítéssel , hanem a nemzeti közösséget akarják erősíteni.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentette, hogy még az idén meghirdetik a legfontosabb beruházási támogatásokat. Elsőként várhatóan november 1-jétől a 176,3 milliárd forintos keretű agrár-környezetgazdálkodási programra  nyújthatók be pályázatok.

Kifejtette, hogy 72 milliárd forintos keretet különítettek a Makó térségében meghatározó ágazatra, a kertészetre el a 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban, emellett az ágazatnak az öntözésfejlesztésből és a jégvédelmi rendszer kialakításából is jut. Kollektív pályázok vagy fiatal gazdák esetében további 10 százalékkal növelhető az 50 százalékos támogatási intenzitás.

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy az új építéssel járó beruházások, az eszközbeszerzés vagy az energiahatékonyság növelése  is szerepel a támogatási célok között.  Megemlítette a  közvetett támogatási formák között a minőségrendszerekhez való csatlakozás megkönnyítését, a termelői csoportok létrehozásának és a működésének elősegítését, valamint az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését célzó beruházások részbeni finanszírozását.

(forrás: kormany.hu, MTI)