Ha meghaladta a 2000 eurót egy termelőnél a közvetlen támogatási jogcímek alapján járó támogatás, a tagállamoknak támogatáscsökkentést kellett végrehajtania, a 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmekre a pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt.

Csak a 2000 euró fölötti részre kellett alkalmazni a csökkentést,  és a mezőgazdasági költségvetési fejezet krízistartalékát ezekkel az összegekkel képezte az Európai Unió. Mivel krízistartalék nem került felhasználásra, a tagállamok visszakapják az elvont pénzt, amelyek október 15-ig visszatérítik ezt az érintett termelőknek. A gazdálkodóknak ilyen módon 26,9 millió, azaz mintegy 8,4 Mrd forintot juttat vissza Magyarországon.

Mindazokat érinti a pénzügyi fegyelem miatti támogatás elvonás, akiknek egy adott kérelmezési évre vonatkozóan meghaladják a 2000 eurót a közvetlen támogatásai. Azt a csökkentési százalékot, amelyet a Bizottság állapít meg csak a 2000 eurót meghaladó részre kell alkalmazni.

Ha nem kerül felhasználásra a krízistartalék, akkor a tagállami befizetések arányában a Bizottság visszaosztja a pénzt a tagállamoknak. Arról, hogy ezt a visszaosztott pénzt visszajutassa a termelőknek az elvonás arányában, a tagállamoknak kell gondoskodni.  Visszatérítésben azok a termelők részesednek most, akik közvetlen támogatási kérelmet 2014-ben adtak be és a 2000 eurót meghaladják közvetlen támogatásaik.

Azoknak termelőknek utal az MVH, akik az előzőekben leírt feltételeknek megfelelnek, és akik 2015. szept. 21-ig jogerőre emelkedett határozattal rendelkeznek a 2014. évi közvetlen támogatási kérelmek vonatkozásában. Ezt követően elvégzi az arányosítást, a határozatok generálását és a pénz kiutalását az MVH.

Minden olyan termelőt érint a visszatérítés, akinek meghaladja a 9 hektárt a SAPS jogosult területe. A 2000 eurónak megfelelő összeg mintegy 620 000 forint 2014-ben, melyet 9 hektár felett lehetett megkapni. így már érintettek a 9 hektárt meghaladó gazdaságok, amennyiben csak területalapú támogatást igényeltek. Ha kaptak közvetlen támogatást egyéb jogcímen is, akkor értelemszerűen alacsonyabb a területi küszöb.

Mintegy 4,5 millió hektár a visszatérítéssel érintett hektárszám, és a termelők 37%-a, kb. 65 ezer gazdálkodó részesülhet ebből.

A nehéz helyzetben lévő tejtermelőknek ez a visszatérítés különösen kedvező, akik a teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3%-ára, azaz mintegy 1,12 milliárd forintra jogosultak az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén.

Már szeptember 7-én  megjelent a visszatérítés kifizetéséről szóló FM rendelet.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)