Az agrárkár-enyhítési rendszerben a hozamadatok meghatározásánál speciális szabályok alkalmazandóak a nem termő és termő ültetvények viszonylatában.

A még november 30-ig benyújtható kárenyhítő juttatás iránti kérelem beadása kapcsán az alábbiakra hívják fel az ültetvénnyel rendelkező termelők figyelmét:

-A termőre fordult ültetvény hozameredményei nem hasonlíthatóak, illetve vonhatóak össze a korábban még nem termő ültetvény hozamadataival.
-A nem termő ültetvényterületek sem a referencia-időszakban, sem a tárgyévben nem képezik az üzemi szint részét, ezért azok területeit a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben nem kell feltüntetni.
 

Tekintettel arra, hogy az elektronikus kérelembenyújtó felület az ültetvény termőre fordulására vonatkozóan jelenleg még nem rendelkezik információval, egyedi megkeresés alapján van lehetőség a nem termő területek bejelentésére és a kérelem módosítására.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelem módosítására vonatkozó igényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján http://www.mvh.gov.hu/kerdes-feltevese menüpont alatt indított megkeresést követően az MVH egyedileg kezeli.

Az MVH erről szóló tájékoztatója itt olvasható:
http://www.mvh.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/638/tajekoztatok/tajekoztato-a-termore-fordulo-szolo-es-gyumolcs-ultetvenyekre-vonatkozo-karenyhitesi-kerelem-benyujtasa-kapcsan

Az MVH kérelembenyújtásra szolgáló internetes felülete ügyfélkapus beazonosítást követően itt érhető el: http://www.mvh.gov.hu/mkr-mezogazdasagi-kockazatkezelesi-rendszer

A módosítási igények határidőn belül történő kezelhetősége érdekében a károsult gazdáknak javasolják, hogy a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet minél hamarabb nyújtsák be. A végső, 2015. november 30-án lejáró határidőn belül a kérelmet többször is lehet módosítani.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)