Csak és kizárólag az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet természetes személy az uniós támogatások kedvezményezettje.

Az európai uniós támogatások keretrendszerét meghatározó 1303/2013/EU rendelet 2 (10) cikkelye egyértelműen meghatározza, hogy az uniós támogatások kedvezményezettje természetes személy csak és kizárólag az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet. Ezekből az alapokból nem lehet energiahatékonysági korszerűsítést finanszírozni.

Még ha a fentiekkel ellentétben lenne is lehetőség a természetes személyek magánberuházásainak közvetlen támogatására, akkor sem áll rendelkezésre elegendő forrás hazánk számára az országban található 4 millió háztartás mindegyikének megsegítésére, a háztartások közötti rangsorolással pedig igazságos, mindenki számára elfogadható elosztási rendszert nem lehet kialakítani, mivel a szociális helyzet mellett egyéb szempontokat, így például az adott ingatlanok paramétereit is figyelembe kell venni.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)