A hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) a korszerű informatikai megoldásokat egyelőre még korlátozottan használják, a magyar kkv-k vezetőinek, döntéshozóinak az infokommunikációs technológiák (IKT) vállalati felhasználásának lehetőségeiről, előnyeiről sokszor hiányosak az ismeretei.

Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kijelentette:
„A korszerű infokommunikációs eszközök, megoldások, szolgáltatások használata ma már nélkülözhetetlen a vállalkozások versenyképességéhez, legyen szó bármelyik ágazatról. A digitális gazdaság fejlesztése érdekében a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös programot indít”.

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja keretében megvalósuló GINOP-3.2.1-15-2015-00001 számú – Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program kkv-knak – projekt fő célja a hazai kkv-k informatikai képességeinek fejlesztése és ezáltal versenyképességük javítása, a vállalkozások digitalizációjának elősegítése. Az új informatikai alkalmazások használatának ösztönzése, az általuk elérhető előnyök bemutatása és a korszerű megoldások iránti igény felkeltése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a programban résztvevő kkv-k versenytársaiknál hatékonyabban, eredményesebben működhessenek a hazai és külföldi piacokon egyaránt, és ledolgozzák a digitalizáció területén lévő hátrányukat.

Dunai Péter az MKIK főtitkára elmondta:
„A vállalkozások digitális helyzetének javítása érdekében a kamarai országos hálózatra építve nemzetközi szinten is újszerű IKT motivációs és szemléletformáló programot indítunk”.

A vidéki vállalkozások számára nyújt segítsége a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésével létrejött „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!”  projekt.  Mintegy 3000 kkv kerül bevonásra az ez év májusától 2017 nyaráig tartó, Közép-Magyarország kivételével országos programba.

A projekt több, egymásra épülő és egymást kiegészítő részből áll:

1./ Az országban összesen 29 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot.
A tanácsadók megvizsgálják a vállalkozás informatikai felkészültségét, segítenek az informatikai fejlesztési stratégia kidolgozásában, javaslatokat tesznek az optimális informatikai szolgáltatásokra/eszközökre, tájékoztatást adnak az elérhető pályázati forrásokról.

2./ A 127 állomásból álló rendezvénysorozat járási szinten szólítja meg a vállalkozásokat. Itt a szakmai előadásokon kívül az egyes területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak az érdeklődők, a helyszínen kipróbálhatják a projektben kedvezményesen elérhető infokommunikációs eszközöket, szolgáltatásokat.

3./ Az ingyenes elektronikus tudástár a programhoz csatlakozó vállalkozások számára lesz elérhető a projekt honlapján, célja a mikro-, kis- és középvállalkozások szemléletformálása a digitalizáció kapcsán.

4./ A szállítói partnerhálózat segítségével kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vidéki kkv-k. A program gyakorlatilag házhoz viszi az informatikai megoldásokat, másrészt lehetőséget ad a hazai IKT megoldás szállítóknak a piaci helyzetük javításában.

5./ Az országos szintű, a lehető legtöbb csatornát felhasználó, hatékony kommunikációs, információs és médiakampány célja, hogy az IKT adta lehetőségekről minél több hazai vállalkozó tudomást szerezzen.

6./ A „Digitálisan felkészült vállalkozás” minősítési rendszer létrehozásával a címet elnyert cégek
a GINOP pályázatok keretében, bizonyos esetekben, vissza nem térítendő többlettámogatást igényelhetnek.

A projekt konzorciumban valósul meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával, a konzorcium további tagjai az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A megvalósításban további kiemelt együttműködő partnerek a területi kereskedelmi és iparkamarák.

A projektről bővebb információ a www.vallalkozzdigitalisan.hu honlapon található.

(forrás: pbkik.hu)