A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című (VP4-12.1.1-16 kódszámú) felhívás.

A Natura 2000 hálózat az Európai Unió által létrehozott európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Hazánkban a Natura hálózat gyep hasznosítású területeire a 269/2007. (X. 18.) Korm.rendelet a Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól értelmében speciális földhasználati előírások vonatkoznak, melyek betartása többletköltséget, illetve bevételkiesést jelentenek a gazdálkodók számára.

A támogatás célja fenti jogszabályi előírások betartásából származó többletköltség, valamint bevételkiesés kompenzációja a gazdálkodók számára.  

Jelen konstrukció keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek.

A felhívásra az aktív mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 25,8 milliárd forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 4 000 db.

A támogatást igénylők a 2016. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakban, évente egy-egy támogatási kérelmet nyújthatnak be.

(forrás: palyazat.gov.hu)